Ahtisari: Nisam ja kriv što su Srbi izgubili Kosovo

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Nisam ja kriv što su Srbi izgubili Kosovo

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN u pregovorima o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je da ne oseća krivicu prema pravima Beograda i da njegov plan nije kriv što je Srbija izgubila pravo da upravlja Kosovom.

"Ne osećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput - da li Rusija treba da ima uticaj u Finskoj? Ne. Obe zemlje su nezavisne i tako međusobno treba da se odnose. Ne treba zaboraviti istoriju, šta se događalo na Balkanu. I kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se određene stvari dogodile, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom. To je jasno rečeno, i moj plan je jasan oko toga", objasnio je Ahtisari u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

Ahtisari je istakao da je sa njegovim planom sve u redu, i da su svi znali šta će ponuditi već početkom 2006. godine.

"Nakon sastanka u Londonu 31. januara 2006. zamolio sam članice Kontakt grupe da proslede privatne poruke Beogradu, Prištini i kosovskim Srbima. Prva tačka tih osam privatnih poruka je bila veoma jasna: U svetlu onoga što se dogodilo na Kosovu, zbog akcija Srbije, povratak Kosova unutar Srbije nije održiva opcija", naveo je Ahtisari.

Prema njegovim rečima, to su svi znali, i zato su pregovori bili na neki način akademski, jer Srbija nije želela da saradjuje.

"Ali, poruka je bila jasna, i drago mi je da sam napravio plan koji je sve na svetu podsetio da ako se odredjene loše stvari dogode, oni koji su na vlasti će izgubiti pravo da upravljaju", priseća se Ahtisari.

On je kazao da je uvek smatrao da je pogoršanje odnosa Amerike i Rusije dovelo do toga da Rusija blokira proces u Savetu bezbednosti UN, tako da to nema puno veze sa Kosovom, već sa bilaterarnim odnosima ove dve države.

"Tokom pregovora dok je plan pravljen nije bilo nikakve saradnje sa Srbijom, srpskim profesionalcima je bilo zaprećeno da će izgubiti svoje poslove, ukoliko budu sarađivali. Kolege i ja smo želeli da imamo najbolju moguću zaštitu manjina, naročito za srpsku zajednicu, i ne verujem da ćete naći bolje mehanizme zaštite od onih u planu. Nije krivica plana, već stavovi ljudi", naglasio je Ahtisari, dodajući da svi moraju da se menjaju, i ne samo političari na ove strane.

Za to je, prema njegovim rečima, potrebno vreme i to će biti "dugogodišnje vežbanje".

Kada je reč o dijalogu Beograd i Prištine, Ahtisari je poručio da "umesto da govore da će pregovarati trebalo bi najpre da sprovedu ono što je dogovoreno".

"Nijedna zemlja u ovom delu sveta ne može da pomisli da će ući u Evropsku uniju ukoliko ima unutrašnje ili probleme sa komšijama. To je poruka otrežnjenja za sve, ako žele da se pridruže. Zaista, ne mogu da zamislim EU, bez obzira na to da li je reč o zapadnom Balkanu ili ne, da uzme ikoga kao članicu, ako ta zemlja nema mir sa komšijama", rekao je Ahtisari.

Ssto se severa Kosova tiče, Ahtisari naglašava da nije za počinjanje bilo kakvih novih pregovora, jer su granice takve kakve jesu.

Međutim, ukazao je da treba da se primeni ono što plan kaže, a vidi na većinski srpskim opštinama južno od Ibra da dobro funkcioniše.

Povezane vesti: Ahtisari: Bez normalizacije odnosa Srbija i Kosovo neće biti primljeni u EU Ahtisari: EU će i dalje kontrolisati nezavisnost KiM "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog Grubješić: Šanse za datum pregovora u decembru minimalne Dačić: Izjava Ahtisarija kontraproduktivna, da reaguje Brisel

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ahtisari: Nisam ja kriv za Kosovo

Izvor: B92, 16.Sep.2012

Beograd -- Bivši izaslanik generalnog sekretara UN u pregovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari kaže da nije kriv što je Srbija izgubila pravo da upravlja Kosovom...Ahtisari kaže da ne oseća krivicu prema pravima Beograda..."Ne osećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput - da li Rusija...

Nastavak na B92...

Ahtisari: Nisam ja kriv što su Srbi izgubili Kosovo!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Sep.2012

"Ne osećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput - da li Rusija treba da ima uticaj u Finskoj? Ne. Obe zemlje su nezavisne i tako međusobno treba da se odnose", kaže bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.