Advokati u Srbiji su glineni golubovi VIDEO

Izvor: B92, 21.Jan.2021, 20:45

"Advokati u Srbiji su glineni golubovi" VIDEO

Fizički napadi, zasede i likvidacije advokata česta su pojava u Srbiji. Uglavnom su meta oni koji vode teške slučajeve, branitelji ubica i kriminalaca.

Mnoga ubistva ostala su nerazjašnjena, a mi smo istraživali - ko puca na advokate?

Sudstvo je stub društva, a advokati su njegov integralni deo, i oni doprinose vladavini prava, zakonitosti i pravičnosti. Međutim, dok oni brane druge - koliko su advokati bezbedni?

Na to pitanje advokatica Zora Dobričanin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izjavi za televiziju Prva kaže da su advokati u Srbiji postali glineni golubovi.

"Mi smo postali glineni golubovi na koje je lov uvek otvoren i jednostavno postalo je normalno nažalost da se za ubistvo advokata ne odgovara", napominje ona.

Advokati moraju da brane ljude koji pomoć od njih traže i, prema rečima sagovornice, kodeks profesionalne etike nalaže da ne mogu da biraju ko su te osobe, osim u izuzetnim slučajevima. Ipak, upravo ti koje brane ih dovode u životnu opasnost.

"Mislim da se malo pažnje obraća na našu bezbednost. Evo, nalazimo se ispred zgrade Specijalnog suda, ljudi koji rade teške i ozbiljne predmete iz suda, tužilaštva, dobiju obezbeđenje, advokatima se u istim tim takvim predmetima ni ne ponudi obezbeđenje. Ko sve nama preti i koliko puta i kako brutalno, mi to ne prijavljujemo iz milion razloga, ćutimo i trpimo", napominje Zora Dobričanin.

Postoji na desetine nerazjašnjenih pokušaja ubistava, a jedno od najpoznatijih je ubistvo Miše Ognjanovića.

"Mi smo nakon ubistva kolege Miše Ognjanovića pokrenuli jednu akciju, čak je bio i štrajk advokata par dana, nakon toga uvedeno je krivično delo napad na advokata, međutim, ne znam koliko je procesuiranih po tom krivičnom delu", kaže ona.

Ko crta metu na čelu advokatima?

"Ja ne znam na čijoj su meti advokati, ali znam da advokati su apsolutno nezaštićeni i u društvu se i u javnosti se širi priča da su advokati loši momci, da su svi advokati prevaranti, da sve što odmah kažete za nekog advokata to se odmah uzima zdravo za gotovo i sve što se loše desi nekom advokatu to se odmah smatra opravdanim", ocenjuje sagovornica.

Mnogi advokati uspeli su da izbegnu smrtonosne hice, ali nažalost ima i onih likvidiranih. To pokazuje da advokati nemaju adekvatnu zaštitu i da ne sledi odgovarajuća kazna počiniocima, ukoliko ih uopšte i uhvate.

Podsetimo, u Resavskoj ulici oko 10 sati danas upucan je Stefan Š., telohranitelj advokata Marka Vujoševića. On je ranjen u nogu i kolima Hitne pomoći prevezen u Institut za ortopediju na Dedinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.