Abazović: Otvoreni Balkan i Berlinski proces su kompatibilni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2022, 22:39

Abazović: Otvoreni Balkan i Berlinski proces su kompatibilni

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan, inicijativu koju je okarakterisao kao "čedo Berlinskog procesa".

On je dodao da su ta dva procesa kompatibilna i da podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični.

"Interes Crne Gore je ključan u dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aspekta - politička i ekonomska stabilnost", kazao je Abazović u emisiji "Argumenti" na RTCG.

On je poručio da možemo da izaberemo da budemo zatvorena država, ali nas to "neće dovesti nigde" i dodao da ako Crna Gora ne može da bude kompatibilna sa zemljama regiona, "šta očekivati sutra u Evropskoj uniji".

"Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem", poručio je Abazović.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je kazao da je to pitanje između države i Crkve.

"Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu. Nadam se da će ta tema uskoro biti zatvorena", poručio je on, dodajući da sa svim državama regiona pokušava uspostaviti dobre odnose.

Regionalna saradnja odnosi se na konkretne primere, i zato "moramo imati otvorenu komunikaciju sa svim premijerima i liderima država regiona", rekao je Abazović.

"Tražili smo da se oslobodi uvoz iz Srbije, to nije samo izlazak nama u susret, treba imati otvorene kanale i zaista može u jednom trenutku može doći do nestašice. Mislim da je veća pretnja nestašica električne energije, nego hrane", naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"TREBA NAM JEDINSTVEN SISTEM" Abazović o razgovoru sa Vučićem: "Otvoreni Balkan i Berlinski proces kompatibilni"

Izvor: Blic, 17.Jun.2022, 08:51

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan, inicijativu koju je okarakterisao kao "čedo Berlinskog procesa".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.