AUSTRIJA TRAZI HILJADE KUVARA KONOBARA I SOBARICA Plate do 1.900 evra obezbedjeni hrana i smestaj

Izvor: medio.rs, 03.Sep.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUSTRIJA TRAZI HILJADE KUVARA KONOBARA I SOBARICA Plate do 1.900 evra obezbedjeni hrana i smestaj

Sezonskim radnicima osiguran je i besplatan smeštaj i ishrana, dok stalno zaposleni moraju platiti sobu

Zbog većih plata i boljih uslova za rad, mnogi ugostiteljski radnici iz našeg regiona odlaze u inostranstvo, a jedno od najpoželjnijih odredišta je Austrija, zbog vrlo razvijenog zimskog turizma i velike potrebe za radnicima.

Austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30 hiljada radnika, a dobar deo njih dolazi iz inostranstva. Na primer,tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << zimske sezone u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu potrebno je od 3.000 do 3.500 ugostiteljskih radnika više nego u letnjim mesecima, a ta radna mesta popunjavaju uglavnom radnici “sa strane”.

Kako srpski državljani još nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada, za zapošljavanje je potrebno dobiti radnu dozvolu, ali zbog manjka radnika to ne predstavlja preterani problem.

Aleksandra Bertelt iz kompanije “Euro Career”, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju i dobro poznaje austrijsko tržište, kaže da procedura za dobijanje radnih dozvola nije komplikovana.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ona, takođe, navodi da su u Tirolu, Salzburgu i Vorarlbergu, posebno traženi kuvari.

“Poslodavac, uz ličnu kartu, pasoš, diplomu i overeni prevod diplome od strane sudskog tumača, predaje zahtev za radnu dozvolu nadležnom zavodu za zapošljavanje. Kuvari su u Austriji jako traženi, ne samo tokom zimske ili letnje sezone, već tokom cele godine, tako da školovani kuvari mnogo jednostavnije dobijaju radnu dozvolu od ostalih ugostiteljskih radnika.Proces traje oko tri nedelje, od trenutka predaje zahteva do izdavanja dozvole od strane nadležnog tela. Austrijski zavod za zapošljavanje proverava postoji li u njihovoj bazi nezaposleni austrijski državljanin koji bi mogao popuniti to radno mesto, a ako to nije slučaj – radna dozvola se odobrava”, kaže Bertelt.

Što se tiče plate, one variraju zavisno od iskustva, kvalifikacija i satnici koja se odrađuje.

Plate kuvara često idu i do 1.900 eura, a radnici mogu računati i na 13. i 14. platu, odnosno novogodišnji dodatak i naknadu za godišnji odmor.

Foto: Uprava carina

“Plate naravno zavise i od kvalifikacija, radnog staža, pozicije na kojoj radite… ali mogu reći da u sezoni kuvari zarađuju između 1.450 i 1.900 evra neto, konobari između 1.400 i 1.750 evra neto, a sobarice oko 1.400 evra”, kaže Bertelt.

Smeštaj i hranu (doručak, ručak i večeru) osigurava poslodavac, i za to radnik ne snosi nikakve troškove.

Uglavnom se radi o dvokrevetnoj sobi, koja se nalazi u sklopu objekta u kom radite.

Ako to nije slučaj, to će svakako biti smeštaj u neposrednoj blizini, tako da radnik do radnog mesta ima najviše 5 do 10 minuta hoda.

“Ovo važi za sezonske radnike. Oni drugi koji imaju stalni posao, iako i za njih poslodavci imaju smeštaj, za njega moraju da izdvoje oko 134 evra mesečno, u šta je uključena soba i režije, dok za hranu ne snose nikakve troškove”, kaže Bertelt.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

(Telegraf.rs / Index.hr)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.