APLIKACIJA KOJU KORISTE SRPSKA DECA OPASNA PO ŽIVOT: Krvarenje iz očiju i polomljene kosti zbog video snimaka (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 18:19

APLIKACIJA KOJU KORISTE SRPSKA DECA OPASNA PO ŽIVOT: Krvarenje iz očiju i polomljene kosti zbog video snimaka (VIDEO)

Društvene mreže su koristan alat, ali kao i svaki alat, mogu da se koriste u pogrešne svrhe.

Istina je da bi predatori na internetu kojima su deca meta, trebalo da budu naša najveća briga, ali šta ako društvena mreža ohrabruje decu da budu sami sebi najveći neprijatelj radi nekoliko hiljada pregleda, lajkova i popularnosti u školi?

U tom kontekstu, na sajtu Fondacije Tijana Jurić objavljen je tekst u kom se ukazuje na Tik tok, koji je trenutno jedna od najpopularnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aplikacija na svetu, a čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video-formi. Najpopularniji formati videa su ples, pevanje kao i razne komične tačke, koje za cilj imaju da ismeju društvo ili neki aktuelni događaj.

Međutim, kada se zagrebe ispod površine, srž Tik toka su izazovi. Kakvi su to zapravo izazovi?

Poenta je da jedna osoba osmisli izazov, dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu. Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane "viralan", odnosno da se proširi po celom svetu. Ovo su neki od najpopularnijih Tik tok izazova na koje je ukazala Fondacija.

1. Virus korona izazov

Ovo je eksperiment u kojem se korisnici aplikacije izazivaju da poližu dasku toaleta na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz, tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu.

​Ovim snimkom je, kako kaže, htela da dokaže da je virus korona - tu da ubije matorce i dosadnjakoviće - a ne mlade ljude poput nje.

Please RT this so people can know how to properly be sanitary on the airplane 🥰😅 pic.twitter.com/x7GX9b4Lxc

— Ava Louise (ig @avalouiise) (@realavalouiise) March 14, 2020

2. Petoparac izazov

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje. Deca izazivaju svoje drugare da stave metalni dinar između punjača i utičnice, kako bi utičnica krenula da varniči. Tik tok je prepun videa dece koja su na ovaj način zapalila vatru.

U Americi je ovaj izazov postao toliko popularan, da su ga deca praktikovala i u školi. Situacija je postala ozbiljna kada su videi došli do policije koja je izašla u javnost i apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spreče ih da pale školsku imovinu.

3. Razbijač lobanje

Još jedan opasan Tik tok izazov je "Razbijač lobanje", koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu.

​Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak je pao u komu.

The #skullbreakerchallenge which is currently trending on #tiktok is fatal. Please pay attention to our kids. pic.twitter.com/SQi9RPpk6j

— Nicole Wong 王晓庭 (@nicolewong89) February 14, 2020

4. Pune usne izazov

Na Tik toku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hirurškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da superlepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu, koja je trenutno poželjna i simbol lepote.

YOU GUCKING GLUE UR LIP UP pic.twitter.com/h7WT7GnFfM

— beans🧚🏻‍♂️/ 1312 (@nukethebeans) September 8, 2019

​5. Izbeljivač izazov

- Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfekciju ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu - kaže jedan od korisnika ove aplikacije, uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

​Želja da budu voljeni i prihvaćeni je najjača kod dece, upravo zbog toga su podložni da zarad popularnosti urade mnogo, čak iako je to opasno po život. Što se tiče Tik toka, bilo bi neumesno da krivimo decu zato što eksperimentišu. Umesto toga sva krivica pada na kreatore i moderatore aplikacije, kao i na roditelje koji treba budno da prate šta njihova deca rade na društvenim mrežama, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Fondacija Tijana Jurić, koji je posvećen bezbednosti dece.

Zabranom korišćenja popularne društvene mreže samo ćete izopštiti dete iz društva, navodi se u tekstu i savetuje da se umesto toga dete edukuje i osnaži da pod pritiskom društva ne rizikuje svoj život.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.