AMERIKA U STRAHU! PENTAGON RAZMATRA ZAŠTITU OD RUSKIH KRSTAREĆIH RAKETA! Rusija i Kina ostaju naši suparnici

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKA U STRAHU! PENTAGON RAZMATRA ZAŠTITU OD RUSKIH KRSTAREĆIH RAKETA! "Rusija i Kina ostaju naši suparnici"

Sjedinjene Američke Države razmatraju varijante upotrebe konvencionalnog nenuklearnog oružja, kao i protivraketne odbrambene sisteme za zaštitu od ruskih krstarećih raketa, izjavio je novinarima u Briselu vršilac dužnosti direktora Pentagona Mark Esper.

- Moramo nastaviti da razgovaramo o daljim mogućnostima u pogledu onoga što ćemo raditi. Očigledno je da će protivraketna odbrana biti deo toga. Sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država, mogu vam reći da smo, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostajući u okvirima sporazuma, počeli sa istraživanjem konvencionalnih, nenuklearnih raketa iz dijapazona Sporazuma o likvidaciji raketa, koje bi nam pomogle da se suprotstavimo pretnjama - rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje koje konkretne mere saveznici razmatraju.

Espera su upitali da li će u to biti uključena protivraketna odbrana koja, kako je izjavljivao Zapad, nije usmerena protiv Rusije.

- I naravno, potreban nam je protivraketni odbrambeni sistem kako bismo rešili problem pretnje od ruskih krstarećih raketa sposobnih da nose nuklearno oružje, protiv partnera iz Alijanse - rekao je Esper, istakavši da će konsultacije biti nastavljene narednih nedelja i meseci.

Esper je takođe naveo da Kina i Rusija ostaju strateški protivnici Vašingtona, optuživši Moskvu za podsticanje agresije u Evropi.

- Rusija i Kina ostaju dugoročno naši strateški suparnici - rekao je on nakon ministarskih pregovora u NATO-u.

- Rusija je danas podstrekač agresije u Evropi. Trideset godina nakon pada Berlinskog zida Rusija i dalje teži pravu veta nad svojim susedima, mešajući se u suverene demokratske procese tih zemalja - istakao je Esper.

On je dodao da "Rusija sprovodi snažnu kampanju vojne modernizacije", uključujući i usavršavanje svoje nuklearne trijade. Esper je još jednom optužio Moskvu za kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, istovremeno uveravajući da "Sjedinjene Američke Države još razmatraju mogućnosti efikasne kontrole naoružanja".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjedinjene Države bez NATO pomoći za Iran

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jun.2019

Zemlje članice NATO saveza nisu ponudile nikakve čvrste obaveze da će učestvovati u globalnim naporima za osiguravanjem međunarodnih plovnih puteva od prijetnji iz Irana, izjavio je u četvrtak vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Mark Esper nakon prvog sastanka sa članicama saveza.  Ministri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.