AMERIČKI STRAH SE OBISTINJUJE: Udružuju se njihovi NAJVEĆI NEPRIJATELJI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2020, 21:18

AMERIČKI STRAH SE OBISTINJUJE: Udružuju se njihovi NAJVEĆI NEPRIJATELJI (VIDEO)

Pakt takođe podrazumeva vojnu saradnju

Kina i Iran su na pragu da postignu tajni trgovinski i sigurnosni sporazum. Partnerstvo otvara put za milijarde dolara kineskih investicija u energetsko bankarstvo, telekomunikacije, luke, železnice i desetine drugih infrastrukturnih projekata u zamenu za redovnu i snažnu isporuku iranske nafte u narednih 25 godina.

Pakt takođe pokriva vojnu saradnju i daje Kini uporište na nestabilnom Bliskom Istoku, a podrazumeva i zajedničku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obuku i vežbe, zajednička istraživanja i razvoj oružja i deljenje obaveštajnih podataka.

- Kina i Iran uživaju u tradicionalnom prijateljstvu, a dve strane su bile u komunikaciji o razvoju bilateralnih odnosa. Spremni smo da radimo s Iranom na stalnom unapređivanju praktične saradnje. Širenje vojne pomoći, obuke i razmena obaveštajaca upalila su alarm širom Vašingtona - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian.

Američki ratni brodovi već se redovno sukobljavaju s iranskim snagama u prepunim vodama Perzijskog zaliva i osporavaju kinesko međunarodno osporavano potraživanje većeg dela Južnog kineskog mora, a strategija nacionalne bezbednosti Pentagona proglasila je Kinu protivnikom.

Partnerstvo je prvi put predložio kineski predsednik Si Đinping tokom posete Iranu 2016. godine, a sada ga je odobrio kabinet predsednika Hasan Ruhani.

To je takođe i veliki udarac agresivne politike Donalda Trampa prema Iranu, jer je odustao od nuklearnog sporazuma koji su 2015. postigli predsednik Barak Obama i čelnici šest drugih zemalja, uključujući Britaniju, Francusku i Nemačku.

Iran je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, ali njegov unosni izvoz opao je otkako su zapadne zemlje pod vodstvom Vašingtona ponovo uvele sankcije 2018. godine. Kina ima ogroman apetit za naftom i prošle godine je ztošila više od 10 miliona barela dnevno, a 75 odsto uvozi iz inostranstva.

I dok SAD strahuje od recesije i bori se sa pandemijom koronavirusa, političkom neizvesnošću i sve izoliranije međunarodne pozicije, Peking oseća slabost u Vašingtonu.

Analitičari kažu da nacrt sporazuma pokazuje da Kina smatra da može da pobedi SAD i da je i dalje dovoljno moćna da izdrži američke kazne.

Ali Golizadeh, iranski istraživač energetike na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Kini u Pekingu, rekao je:

- Iran i Kina ovaj posao vide kao strateško partnerstvo ne samo u širenju sopstvenih interesa, već i u sukobu sa SAD. To je prvi sporazum ove vrste za Iran koji želi da ima svetsku moć kao saveznika.

Vašington se drži svoje politike.

- Sjedinjene Države će nastaviti da nameću troškove kineskim kompanijama koje pomažu Iranu, najvećem svetskom državnom sponzoru terorizma. Omogućujući ili podstičući kineske kompanije da sprovode sankcionisane aktivnosti sa iranskim režimom, kineska vlada podriva svoj sopstveni navedeni cilj promovisanja stabilnosti i mir - izjavio je portparol američkog Stejt departmenta.

Iranske pristalice strateškog partnerstva kažu da bi dogovor s Kinom mogao pružiti život sukobljenoj naciji ograničenih ekonomskih opcija i valute u problemu.

- Iranu je svaki put zatvoren. Jedini otvoren put je Kina. Šta god da je, dok se sankcije ne ukinu, ovaj posao je najbolja opcija - rekao je bivši diplomata Ferejdun Majlesi.

Ali, kritičari strahuju da Teheran tajno "prodaje" zemlju Kini u trenutku ekonomske slabosti i međunarodne izolacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.