AMERIČKE SNAGE OBORILE IRANSKI DRON IZNAD IRAČKOG KURDISTANA: Letelica preletela granicu po specijalnom zadatku (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022, 22:07

AMERIČKE SNAGE OBORILE IRANSKI DRON IZNAD IRAČKOG KURDISTANA: Letelica preletela granicu po specijalnom zadatku (FOTO)

Izgleda da je oboreni dron sličan dizajnu iranskom "Šahid-136"

Koalicija predvođena SAD presrela je i oborila neidentifikovani dron koji je prodro u vazdušni prostor regiona Iračkog Kurdistana. Obraćajući se brojnim iračkim medijima, izvor koalicije je rekao da je dron jedan od nekoliko koji su ušli u irački vazdušni prostor iz istočnog pravca - što znači preko granice sa Iranom - rano 13. februara.

Izvor je dodao da je sve neidentifikovane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dronove pratila iračka protivvazdušna odbrana. Ipak, samo jedan je oboren. Ostaci drona su pronađeni.

#التحالف_الدولي في اربيل

احباط هجوم بطائرة مسيرة كانت تستطلع قاعدة الحرير في #اربيل . pic.twitter.com/xeyRJRtJ57

— Azhar Al-Jumaili (@AzharJumaili) February 13, 2022

- Napadi na iračke objekte i irački narod neće se tolerisati, a koalicija neće oklevati da brani sebe i partnerske snage od bilo kakve pretnje - rekao je izvor, a prenosi "Safak njuz".

. Iako je "Šahid-136" dron samoubica, onaj oboren iznad regiona Kurdistana je verovatno bio u misiji nadzora. Dron je bio opremljen padobranom za prizemljenje. Štaviše, nije eksplodirao kada je pogođen vatrom iz PVO sistema, što znači da nije nosio bojevu glavu ili bilo kakvu municiju.

التحالف يسقط طائرة مسيرة في حدود #اربيل pic.twitter.com/Oz5nKjG1g8

— Othman Alshalash (@OAlshalash) February 13, 2022

Proiranske snage napale su baze u kojima se nalaze koalicione trupe predvođene SAD u regionu Kurdistana i drugim delovima Iraka u više navrata za poslednje dve godine. Svi nedavni napadi na koaliciju predvođenu SAD u Iraku bili su zamišljeni kao odgovor na ubistvo Abu Mahdi al-Muhandisa, zamenika komandanta Jedinica narodne mobilizacije (PMU), i komandanta iranskih snaga "Kuds", general-majora Kasema Sulejmanija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.