AMERI SE DALI U BEŽANIJU: Povlače se na svim frontovima, Avganistan je tek prva domina koja je pala

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021, 10:16

AMERI SE DALI U BEŽANIJU: Povlače se na svim frontovima, Avganistan je tek prva domina koja je pala

Američke trupe su već napustile teritoriju Avganistana

Sjedinjene Američke Države će smanjiti broj vojnika raspoređenih na međunarodnom aerodromu Erbil u Kurdistanu, kao i u vazdušnoj bazi Ajn al-Asad u provinciji Al-Anbar, saopštila je 17. septembra Zajednička operativna komanda iračke vojske.

U saopštenju, Zajednička operativna komanda je navela da je ograničeno povlačenje dogovoreno tokom nedavnog sastanka iračkog Vojno-tehničkog komiteta, na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa zamenikom komandanta združenih operacija, general-potpukovnikom Abdul Amir al-Šamarijem, i američke strane na čelu sa general-majorom Džon V. Brenanom.

- Dve strane su se složile da smanje američke borbene jedinice i borbene sposobnosti u vojnim bazama u Ajn al-Asadu i Erbilu, što će biti završeno do kraja ovog septembra. Nivo vođstva međunarodne koalicije takođe je smanjen - navodi se u saopštenju.

Dve strane su u saopštenju takođe naglasile da je američka vojska prisutna u Iraku na zvaničan zahtev vlade te zemlje.

Ograničeno povlačenje, koje je daleko od potpunog povlačenja SAD koje zahtevaju iranski saveznici u Iraku, trebalo bi da preoblikuje vojno prisustvo Vašingtona u Iraku.

Prošlog jula, SAD i Irak postigli su sporazum kojim će se povući sve američke "borbene snage" iz zemlje pre kraja 2021. godine. Preostale trupe će navodno "obučiti" snage iračke vlade.

Iranski saveznici i takozvane "snage otpora", koje su izvele desetine napada na baze koalicija predvođene SAD-om i konvoje za rezerve u poslednjih nekoliko meseci, već su odbacile ovaj pristup i zatražile potpuno povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.