AMERI NAPUŠTAJU JOŠ JEDNO RATIŠTE: Vojska SAD odlazi iz zemlje Bliskog istoka posle 18 turbulentnih godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2021, 17:51

AMERI NAPUŠTAJU JOŠ JEDNO RATIŠTE: Vojska SAD odlazi iz zemlje Bliskog istoka posle 18 turbulentnih godina

Ipak, postignut je jedan dogovor

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati.

Irački premijer Mustafa al-Kazimi izjavio je da njegovoj zemlji više nisu potrebni američki vojnici u borbi sa grupom Islamska država, ali formalni vremenski okvir za njihovo pregrupisanje zavisiće od predstojećih razgovora sa američkim zvaničnicima početkom naredne sedmice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
On je za agenciju AP rekao da će Irak i dalje tražiti od Sjedinjenih Američkih Država pomoć u obuci i vojnim obaveštajnim podacima.

Al-Kazimi kasnije putuje u Vašington gde bi u ponedeljak trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Bajdenom, sa kojim će voditi četvrti krug strateških pregovora, navodi AP.

- Nema potrebe za bilo kakvim stranim trupama na iračkom tlu - rekao je irački zvaničnik i dodao da su iračke snage bezbednosti i vojska sposobni da odbrane zemlju bez koalicionih snaga na čelu sa SAD-om.

Al Kazimi je naveo da će eventualno povlačenje vojnika biti zasnovano na potrebama iračkih snaga, koje su prošle godine pokazale da mogu da izvode samostalne misije protiv ISIS-a.

- Rat protiv ISIS-a i spremnost naših snaga zahteva poseban vremenski okvir, a to će zavisiti od pregovora koje ćemo voditi u Vašingtonu - dodao je Al-Kazimi.

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati, ali se nisu dogovorili oko vremenskog roka kada će ta tranzicija biti završena.

Na sastanku u Beloj kući u ponedeljak očekuje se da će Džo Bajden i Al-Kazimi precizirati vremenski okvir, verovatno do kraja godine. Broj američkih vojnika u Iraku je gotovo 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsednik Donald Tramp.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.