ALŽIR SLAVI SVOJE JUNAKE: Francuzi im vratili lobanje boraca kojima su ODRUBILI GLAVE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 08:12

ALŽIR SLAVI SVOJE JUNAKE: Francuzi im vratili lobanje boraca kojima su ODRUBILI GLAVE (FOTO)

Povratak lobanja dolazi u trenutku kada se u svetu sve više preispituje nasleđe kolonijalizma.

Lobanje alžirskih boraca kojima su francuske kolonijalne snage odrubile glave, vraćene su u Alžir!

Ove lobanje su decenijama bile izložene u muzeju u Francuskoj. Na aerodromu u Alžiru priređen je svečani doček vojnom avionu s posmrtnim ostacima boraca protiv kolonijalizma čije dopremanje je rezultat višegodišnjih napora alžirskih istoričara.

- Odvažni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borci otpora koji su se borili protiv kolonizacije imperijalne Francuske decenijama su prikazivani na nemoralan način, poput vulgarnih antičkih objekata, bez poštovanja za njihovo dostojanstvo. To je monstruozno lice kolonijalizma - rekao je načelnik alžirske vojske Said Čengiha.

Pogubljeni Alžirci borili su se protiv francuske kolonijalne vojske koja je okupirala Alžir 1830. i učestvovali u pobuni 1849. godine. Oni su posle toga pogubljeni, a lobanje su im odnete u Francuku kao trofej.

Alžirski istoričar Ali Farid Belkadi je 2011. godine otkrio da se lobanje nalaze u Muzeju čoveka u Parizu i obavestio alžirske vlasti.

Godinama je lobirao za njihov povratak i tadašnji predsednik Abdelaziz Buteflika konačno je podneo zahtev za repatrijaciju koju je Emanuel Makron odobrio 2018. godine.

Vraćanje je bilo odlagano sve do danas zbog birokratskih procedura.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.