ALIJEV LJUTITO NAJAVIO: Okupiraćemo sve oko Nagorno-Karabaha  (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 14:27

ALIJEV LJUTITO NAJAVIO: Okupiraćemo sve oko Nagorno-Karabaha (VIDEO)

Azerbejdžanski predsednik silovito najavljuje promene u Nagorno-Karabahu

Predsednik Azerbejdžana najavio je preuzimanje kontrole nad pet regiona oko Nagorno-Karabaha.

- Uvek smo predlagali i uvek smo bili predani mirovnom planu, takozvanim osnovnim principima. Ti principi su predviđali postepeno oslobađanje okupiranih teritorija Azerbejdžana. U prvoj fazi postoji pet okruga, u drugoj dva okruga. Međutim, danas se može reći da je svih ovih pet regija oslobođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od okupacije - rekao je Alijev.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je 27. septembra da je jermenska vojska pucala na brojna naselja na kontaktnoj liniji u Nagorno-Karabahu, što je rezultiralo civilnim i vojnim žrtvama. Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Jermenije izjavilo je da je Karabah bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima, međutim, organizovale su ih azerbejdžanske snage locirane na liniji dodira kako bi započeli napade u pravcu Nagorno-Karabaha.

Jermeni su prijavili da je prestonica Nagorno-Karabaha Stepanakert bila podvrgnuta granatiranju, pa su vlasti Arcaha pozvale stanovništvo da se skloni u skloništa, a kasnije proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u regionu. Nakon toga su slični koraci najavljeni i u Jermeniji.

Opšta mobilizacija bila je prva takva akcija u modernoj istoriji Jermenije.

Azerbejdžanski predsednik Alijev uveo je vanredno stanje u više gradova i regiona Azerbejdžana i najavio policijski čas i delimičnu mobilizaciju.

Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije su 9. oktobra u Moskvi, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, bili na višečasnovnog mirovnoj konferenciji. Kao rezultat, Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Režim prekida vatre stupio je na snagu 10. oktobra u 12.00 časova i zaključen je u humanitarne svrhe razmene ratnih zarobljenika i tela poginulih. Nepunih sat vremena nakon što je primirje stupilo na snagu, sukobljene strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Drugi pokušaj postizanja humanitarnog primirja izvršen je u noći 18. oktobra, ali takođe samo nekoliko sati nakon objavljivanja sporazuma, Baku i Jerevan su saopštili da ga druga strana nije ispoštovala.

Američki Stejt department je 23. oktobra najavio humanitarni prekid vatre od 7.00 po moskovskom vremenu (8.00 po lokalnom vremenu) 26. oktobra, ali su i nakon toga strane u sukobu izjavile da ga neprijatelj ne poštuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.