ALBANCI KRIJU ISTINU: Priština izbegava da preda ključni dokument za nastavak dijaloga sa Beogradom

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2020, 09:37

ALBANCI KRIJU ISTINU: Priština izbegava da preda ključni dokument za nastavak dijaloga sa Beogradom

Priština je od Beograda tražila da otvori svoje vojne i policijske arhive.

Prištinski i beogradski ekspertski timovi sastaće se u sredu ponovo u Briselu kako bi utvrdili agendu tema za nastavak dijaloga. Ali, moguće je i da će se razgovarati o nalaženju načina za razmenu podataka o nestalima i primeni ekonomskog paketa vezanog za saobraćajnu saradnju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne veruje da će tema nestalih tako lako da se reši, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smatra da prištinska strana neće hteti da preda arhivu OVK Beogradu, kako je traženo. Jer, time bi se narušila zapadna propaganda koja je stvorena - da je samo srpski bezbednosni sistem izvršio zločine na Kosovu.

Zbog toga je uveren da će se u sredu razgovarati o ovoj temi ali samo na način da Priština izbegne da preda postojeće dokumente.

- Ako bi oni sada prihvatili da daju lokacije i podatke priznali bi da se nije radilo ni o kakvom spontanom odgovoru na srpske zločine već o sistematskom albanskom nastojanju da etnički očiste Kosovo - napominje Anđelković.

Priština je od Beograda takođe tražila da otvori svoje vojne i policijske arhive, ali kao Anđelković kaže, sa naše strane će to ići lako ukoliko Albanci budu raspoloženi za saradnju. Naša strana traži 1.644 nestale osobe na prostoru KiM, a sličan broj se pominje i sa albanske strane.

Agim Šahimi, analitičar, ne veruje da OVK ima uređene arhive, ali dodaje da ako postoje, do obostrane razmene bi moralo da dođe.

- To je problem koji može najlakše da se reši. Nestala lica su realnost i za ovu tema postoji dovoljno podataka, mada verujem da ih Srbija ima više, jer je imala organizovanu vojsku i policiju. Sumnjam da na Kosovu postoji tako nešto, jer je odbrana bila drugačije organizovana. Ukoliko se tu postigne politički sporazum, onda svaka arhiva mora da se otvori - kaže Šahimi.

Oba analitičara smatraju da bi pored ove, na stolu mogla da se nađe i neka ekonomska tema, s tim što Anđelović misli da bi te dve oblasti odjednom, bile preveliki zalogaj.

- Ekonomske teme možda budu načelno na stolu, ali nemoguće je o svemu pričati u isto vreme. Pre verujem da će ovo biti sastanak na kome će se utvrditi neka vrsta agende šta će u kom momentu da se nađe na dnevnom redu - zaključuje on.  

Šahimi je više nego uveren da će ekonomske teme biti na stolu, posebno jer su  potpisani neki sporazumi o uspostavljanju saobraćajnih veza.

- Tu možemo da nađemo zajedničkih tačaka, kako bismo išli napred. Imali smo nekoliko sporazuma oko železnice i avio kompanija i sada je red da dođe do finalnog dogovora oko toga - kaže analitičar sa albanske strane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.