ALARMANTNO: Noćas nam preti nevreme opasno po život!

Izvor: Kurir, 09.Avg.2013, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO: Noćas nam preti nevreme opasno po život!

Čitav region spreman za najavljeni olujni vetar, grad, pa čak i manja tornada, a RHMZ od novinara Kurira saznao šta nam prognoziraju evropski hidrometeorolozi

BEOGRAD - Ekstremno visoke temperature zameniće nezapamćeno nevreme!

To što je glavni grad Srbije juče sa 27 stepeni Celzijusa u sedam ujutru bio najtopliji grad u Evropi i što je živa tokom dana došla do 40 stepeni nije toliko strašno kao činjenica da su evropski hidrometeorolozi na sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << meteoalarm.eu za noćas i sutra za našu zemlju najavili nezapamćene vremenske neprilike, o kojima naši prognostičari nemaju pojma!

Očekuju se nezapamćeni olujni vetar, pljuskovi, grad, pijavice, pa čak i tornado u čitavom regionu, a pored Srbije crvenom bojom, koja na mapi objavljenoj na sajtu meteoalarm.eu označava nevreme opasno po život, obojene su i Mađarska, Hrvatska i Slovenija.

Prvo paklena vrućina

Međutim, u RHMZ kažu da oni nemaju takve prognoze već da nas samo očekuje blago zahlađenje!

- Danas će biti vruće, s temperaturom do 40 stepeni. To će se promeniti u subotu, kada će na severnoj teritoriji zemlje, pre svega u Bačkoj, doći do zahlađenja s temperaturama od 28 do 35 stepeni. Sutra može doći do kratkotrajnih vremenskih nepogoda s gradom i olujnim vetrom, koji će biti prolaznog karaktera.

Slične vremenske prilike nas očekuju i u nedelju, kada će biti od 27 do 31 stepen, s tim što postoje izgledi za lokalne pljuskove s grmljavinom - rekli su meteorolozi, ubeđujući nas da nema razloga za paniku zbog „raznih pijavica“ koje predviđaju njihove kolege iz Evrope.

Nemačka je prva prošla olujni udar s gradom veličine 12 centimetara, koji je u Berlinu oborio na stotine stabala i oštetio isto toliko automobila, a sličan scenario izgleda očekuje i naše područje.

Bez zvaničnih podataka

Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, kaže da oni ne mogu da izdaju upozorenje zbog mogućih opasnosti jer nemaju zvanične informacije od RHMZ:

- Da postoje indicije za proglašavanje direktne vremenske opasnosti, to bi RHMZ već saopštio. Mi ćemo blagovremeno obavestiti javnost, preventivno delovati na zaštitu ljudi i materijalnih dobara i saniraćemo posledice štete kad dobijemo saopštenje od nadležne službe.

Maksimalno 32 stepena

Prema prognozi vremena za narednih sedam dana, u Srbiji će biti pretežno sunčano i suvo s temperaturama prosečnim za ovo doba godine. Jedino se za vikend prognozira nešto svežije vreme s razvojem oblačnosti i mestimičnim pljuskovima s grmljavinom, kažu meteorolozi.

- Od ponedeljka pa sve do 16. avgusta maksimalne temperature će iznositi od 28 do 32 stepena. Samo se u sredu očekuje prolazno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom - rekli su u RHMZ.

Najgore srčanim bolesnicima

Dr Željko Baćević, načelnik Službe hitne pomoći, rekao je da nagla promena temperature najviše smeta srčanim bolesnicima i astmatičarima.

- Savet koji mogu da dam je univerzalan i, osim ove kategorije stanovništva koju sam pomenuo, odnosi se i na najstarije građane. Prvenstveno podrazumeva da je potrebno organizam poštedeti od bespotrebne fizičke aktivnosti, ali i emotivne. Izbegavati sekiraciju i stres, ishranu svesti na minimum i pojačati unos tečnosti - rekao je dr Baćević za Kurir.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.