AJOJ, MALA... Branimir policajki Mariji pevao JEDNU PESMU, a zbog ovih BEZOBRAZNIH STIHOVA JE OSUĐEN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2019, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"AJOJ, MALA..." Branimir policajki Mariji pevao JEDNU PESMU, a zbog ovih BEZOBRAZNIH STIHOVA JE OSUĐEN!

Visoki prekršajni sud doneo je prasnažnu presudu u slučaju uvredljivog bećarca.

Podsetimo, Branimir Čolačković otpevao je pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji "Leto valpovačko" 2015. godine:

"Ajoj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag***!" 

Prvostepenom presudom kaženjen je s ukupno dve hiljade kuna zbog vređanja policijske službenice, ali i vređanja Marije Iličić kao žene. Ta presuda doneta je nakon ponovljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postupka jer je u prvom bio oslobođen krivice. Visoki sud vratio je slučaj na ponovno suđenje.

Na osuđujuću presudu se Čolaković žalio. Rekao je da je bećarac deo kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srema te, ako se njegovi stihovi ograničavaju, to znači povredu te pesme, veselja, erotičnosti, humora, prkosa i inata. Visoki prekršajni sud to nije prihvatio. Oslobodio je Čolakovića za vređanje policijske službenice jer joj stihovima nije uputio ništa uz njeno policijsko postupanje.

Ali, kaže sud, kao ženu ju je uvredio. Ona je na sudu izjavila da je njegov potez zaprepastio i da se osećala nelagodno.

Folkroraš se branio da ima pravo umetničke slobode, ali sud je ustvrdio da i te slobode imaju granicu.

- Okrivljeni je u konkretnom slučaju postupio suprotno opšteprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gde poruka povređuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pevajući ovu pesmu okrivljeni je policijskoj službenici povredio dostojanstvo i to na temelju razlike u polu - zaključio je sud koji je Čolakovića kaznio s 1500 kuna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.