129 godina Narodnog pozorišta u Nišu

Izvor: Studnel.com, 11.Mar.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

129 godina Narodnog pozorišta u Nišu

Ubrzo nakon osnivanja pozorište prekida sa radom, ali već 1891. godine obnavlja rad, kada je izvedena muzičko-horska jednočinka Šolja čaja francuskog pisca V. Drosta. Godinu dana kasnije dolazi do ponovnog gašenja Sinđelića, ali isto tako i obnove rada 1893. predstavom Ljubav sve može, koja je bila obrada Šekspirove komedije Ukroćena goropad. Uz glumačke veličine poput Dobrice Milutinovića, Olge Ilić, Bogoboja Rucovića, Sofije Haritonović >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << i Ilije Stanojevića Čiče, ovo pozorište postaje filijala Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta pod zaštitom kraljice Drage. Na repertoaru su bili komadi Kod belog konja, Čergaški život, Koštana, Pokondirena tikva, Dve sirotice i drugi komadi, a već krajem 1918. publika je mogla da pogleda komade kao što su Podvala, Đido, Zona Zamfirova, Ivkova slava, Devojačka kletva
Zauzimanjem Branislava Nušića, pozorište Sinđelić se 1921. godine spaja sa zaječarskom pozorišnom grupom Gundulić i prerasta u Niško povlašćeno pozorište, čiji je upravnik bio Ljubomir Rajičić Čvrga. Zbog finansijskih problema pozorište opet prestaje sa radom 1929. godine, a članovi ansambla od 1930. nastupaju u okviru Pozorišta Moravske banovine. Iako je potreba za podizanjem pozorišne zgrade Sinđelić bila velika, predstave su se i dalje izvodile u gostionicama Evropa, Kruna, Pariz i dr. Na predlog Dragiše Cvetkovića 1922. godine napokon je određeno zemljište za podizanje pozorišne zgrade. Izvođenjem komada Smrt majke Jugovića pozorište je otvorilo sezonu u Nišu 1931. godine. Sedam godina radilo je u Zanatskom domu, gde je bilo 400 sedišta. Prvog januara 1939. sazidana je zgrada na Sinđelićevom trgu i u njoj prikazana prva predstava Zidanje Ravanice u režiji Dragoslava Kandića. Pozorište je imalo 687 sedišta. 
Pozorište danas broji skoro 30 ljudi u stalnom ansamblu i prikazuje preko 20 predstava na repertoaru. U čast 129. godina od osnivanja pozorišta, danas će se premijerno odigrati predstava Herostrat u režiji Irfana Mensura.
Izvori: visitnis.com, narodnopozoristenis.rs.

narodno pozoriste nisjubilejna danasnji dansindjelicdogadjaj

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.