Бајден: Мисија обарања балона успешна, похвала за пилоте

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Feb.2023, 08:50

Бајден: Мисија обарања балона успешна, похвала за пилоте

Америчка војска оборила је у суботу наводни кинески шпијунски балон изнад Атлантског океана, а председник САД Џозеф Бајден истакао је да је мисија обарања била успешна, као и да је Пентагону наредио да обори летелицу чим то буде безбедно. Фото: Танјуг/Susan Walsh Америчка војска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << оборила је наводни кинески шпијунски балон изнад Атлантског океана, код обале Каролине, преноси “CNN“.
Војска је, према речима званичника, користила борбене авионе Ф-22 из базе ваздухопловних снага у Вирџинији, а испаљен је пројектил АИМ-9X, наводи америчка телевизија.
Министар одбране Лојд Остин рекао је да су кинеске власти користиле балон који су САД обориле изнад Атлантског океана „за надгледање стратешких локација у континенталном делу САД“.
Председник Бајден је у среду дао овлашћење Пентагону да обори балон за надзор „чим мисија буде могла да буде извршена без непотребног ризика по животе Американаца испод путање балона“, навео је Остин у саопштењу након што је војска у суботу оборила летелицу. Фото: Танјуг/Chad Fish/AP Амерички председник је убрзо након рушења балона дао изјаву за медије и рекао да је мисија обарања била успешна и да је раније наредио Пентагону да га сруши с неба чим то буде сигурно.
„Када сам у среду добио извештај о балону, наредио сам Пентагону да га обори што је пре могуће. Одлучили су, да не би нанели штету никоме на земљи, да је најбоље време за то када пређе изнад воде. Успешно су га срушили и желим да похвалим наше пилоте који су то учинили“, рекао је Бајден новинарима у Мариленду.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је Кину да ће САД предузети акцију коју сматрају одговарајућом ради заштите својих интереса, преноси “CNN“.
Temperaturni minus u celoj Srbiji, najhladnije na Kopaoniku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден: Мисија обарања балона успешна, похвала за пилоте се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.