Архитектонски бисер банке која више не постоји – ево зашто је зграда у Стражиловској покупила бројне награде (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Nov.2022, 19:01

Архитектонски бисер банке која више не постоји – ево зашто је зграда у Стражиловској покупила бројне награде (ФОТО/ВИДЕО)

Зграда у Стражиловској улици у Новом Саду грађена је за потребе Металс банке (касније Развојне банке Војводине), па је под тим именом и данас позната.
Архитектонски пројекат за овај објекат су радиле архитекте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Меланија и проф. Дарко Марушић. Изградња је почела 2005. године, а зграда је свечано усељена 2007. године, као управна зграда поменуте банке.
Зграда је направљена на некадашњем паркингу зграде Радничког универзитета, трагично изгореле 6. априла 2000. године.
Приликом градње, у овом објекту су уграђени најексклузивнији материјали и имплементирана најмодернија техничка, архитектонска и грађевинска решења, доступна у том периоду, многа по први пут у земљи. Примењени су квалитетни материјали који и данас представљају стандард савремене архитектуре, нарочито пословних објеката: камен, стакло, метал, са обрадом интерног степеништа и канцеларијских етажа у природним тоновима и бојеног дрвета. На последњој етажи се према пројекту налазио ресторан са пространом кровном терасом.
Фото: Градске инфо Аморфног је облика, усклађена спратност која не повлађује високој спратности Радничког универзитета нити омета ниже зградама у околним улицама.
Према мишљењу стручних часописа из области архитектуре представља добар пример превазилажења изазова угаоне локације. Њена главна одлика је креативно уклапање објекта у веома сложен и неповезан градски амбијент, на Y раскрсници две улице.
Фото: Градске инфо У унутрашњости објекта доминира пре свега, упечатљив вишеетажни хол. Велике стаклене површине доприносе прозрачности хола, а ноћу, када су упаљена светла у холу, објекат се трансформише у својеврстан светионик.
Фото: Градске инфо Будући да су се корисници простора током година мењали, у складу са њиховим потребама и ентеријер објекта је претрпео одређене измене у односу на оригинални пројекат.
Пројекат је добитник многих признања и награда: – Прва награда на јавном републичком конкурсу 1999. године.
– Специјално признање ДаНС-а (Друштва архитеката Новог Сада) за посебан допринос архитектонском стваралаштву 1999. године.
– Признање 30-ог Салона архитектуре у Београду, 2008. године.
– Награда „Александар Шалетић“ за ентеријер на 40-ој мајској изложби 2008. године.
– Награда „Ранко Радовић“, у категорији реализовано архитектонско дело 2008. године.
– Награда Салона ДаНС-а у катергорији реализовано архотектонско дело 2008. године.
– Награда Салона ДаНС-а у категорији ентеријера 2008. године.
– Годишња награда Инжињерске коморе Србије за изузетно достигнуће у струци 2008. године.
Иако је Металс банка 2013. године отишла у стечај, а у пословни простор се уселили други пословни субјекти, зграда је у Новом Саду остала позната као Зграда Металс банке.
Najzastupljeniji stil gradnje u Novom Sadu činile su kuće poput ove na Pozorišnom trgu (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Архитектонски бисер банке која више не постоји – ево зашто је зграда у Стражиловској покупила бројне награде (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.