Зашто мачке прате своје власнике чак и до тоалета?

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 14:02

Зашто мачке прате своје власнике чак и до тоалета?

Многи власници мачака морају бити свесни луде навике својих љубимаца да их прате до тоалета. Постоји неколико могућих објашњења за ово необично понашање мачке. Фото: Pixabay/Tasos_Lekkas Мачке су радознала и разиграна створења и знамо да наше маце воле да буду са нама, али да ли заиста >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << морају да нас прате до тоалета?
Оно што је још интересантније је да мачке не воле да их људи гледају како врше нужду, али зато воле да праве друштво људима док су у тоалету.
Објашњење за ово глупо понашање мачака може лежати у томе шта су мачке заправо по свом инстинкту. Мачке су предатори са ловачким инстинктом. Али због своје величине знају и да могу бити плен. Пошто мачка види свог власника као свог чувара или заменског родитеља, може се осећати рањиво када је власник одсутан.
Мачке су такође „микро менаџери“. Позната је изрека, радозналост је убила мачку, а када њен власник уђе у собу и затвори врата за собом, мачка то види као знак да иза тих врата радите нешто мистериозно. Мачка доживљава ваш дом као своју територију, па је и купатило за њу дозвољена зона.
Штавише, може се наљутити ако затворите врата јер је то ипак њена територија!
И, као што смо већ споменули, она је веома заинтересована за оно што радите унутра, а постоји само један начин да сазнате – да вас прати унутра. Животиње морају да процене вредност нечега како би одлучиле шта им је приоритет. Оно што желе одмах и оно што их мотивише на акцију има велику вредност. Бихевиористи животиња користе ове карактеристике да мотивишу животиње када их тренирају, користећи систем награђивања.
Када постоји конкуренција за нешто, његова вредност расте, а то радите сваки пут када затворите врата купатила или тоалета. Ви процењујете вредност простора тако што ћете га узети за себе и ускратити мачки приступ. Рањивост, радозналост и расуђивање су могућа објашњења, али многи власници мачака заправо верују да је разлог нешто друго. Мачке се увек супротстављају, то им је у природи.
У њиховом ДНК је да желе оно што не могу да имају. Пустите мачку унутра и он ће желети да изађе. Напуните њену чинију храном и брзо ће јој досадити, али оставите је полупразну и она ће се одмах жалити. Мачке су управо такве, а ми их волимо због њихове луде и забавне природе.
Evo zašto psi jure svoje repove

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто мачке прате своје власнике чак и до тоалета? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.