Пас може осетити стрес из даха свог власника

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Sep.2022, 18:00

Пас може осетити стрес из даха свог власника

Пси могу да нањуше разне болести, што се показало корисним, а новим истраживањем научници су открили да човеков највернији пријатељ може да открије стрес из даха и зноја свог власника. Фото: Pixabay/vlaaitje Четири пса кућних љубимаца учествовала су у студији и обучена су да изаберу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << један од три контејнера са мирисима. У више од 650 од 700 покушаја, ови пси су успешно идентификовали образац зноја или дисања особе под стресом. Научници са Квинс универзитета у Белфасту надају се да ће њихова студија, помоћи у обуци терапијских паса.
Пси истражују и доживљавају свет око себе кроз мирис. Њихове изузетно високе способности већ се користе у разним областима: у откривању дрога, експлозива, многих болести, укључујући рак, дијабетес, па чак и ковид. 36 људи је учествовало у студији и пријавило свој ниво стреса пре и после решавања сложеног математичког проблема.
Сваки контејнер који су пси требало да помиришу садржао је узорак зноја или даха субјекта узетих пре и после задатка, где су испитаницима такође мерени крвни притисак и пулс. „Постоји много доказа да пси могу препознати одређена медицинска стања људи или болести по мирису – али до сада нисмо имали доказе да пси могу нањушити и промене у психичком стању особе.
Deset najpametnijih pasa na svetu: Ove rase će uvek biti poslušne i odane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пас може осетити стрес из даха свог власника се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.