Употреба дронова у пољопривреди (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 19:28

Употреба дронова у пољопривреди (ВИДЕО)

Дронови се широко користе у пољопривреди, укључујући и за прскање ђубрива на великим површинама и мапирање пољопривредних парцела. Фото: Pixabay Земље попут Израела чак их користе за брање јабука са фарми. Два различита дрона лете са две стране, један са колицима, а други да идентификују >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јабуке и чупају их са дрвета и стављају у корпу. Такви задаци могу бити досадни, дуготрајни и скупи ако се раде ручно. Дроновима за брање воћа потребна је вештачка интелигенција (АИ) да идентификују стање воћа и беру само зреле.

Дронови се користе за давање пестицида, суочавање са одређеним штеточинама, праћење поља и откривање болести усева у раној фази. Развој мулти-спектралних решења за камере високе резолуције и ниске дисторзије за пољопривредне апликације омогућава синхронизацију слика са више камера са брзолетећих дронова са једном камером, чиме се омогућава напредно моделирање.
Наводњавање дроном Нова истраживања такође показују могућност за употребу дронова за наводњавање. Како климатске промене све више утичу на услове суше, стварање ефикаснијих решења за наводњавање је од виталног значаја. Користећи микроталасну детекцију, беспилотне летелице су у стању да сниме веома прецизне информације о влажности земљишта, нивое влаге, што значи да се вода може дистрибуирати у пољу на најефикаснији начин у настојању да се очувају ресурси.
Дронови су већ увелико променили пољопривредну индустрију и наставиће да расте њихова примена у наредним годинама. Иако употреба дронова постаје све кориснија малим пољопривредницима, још је далеко док они постану део опреме сваког газдинства, посебно у земљама у развоју. У многим земљама потребно је донети и ревидирати прописе о употреби дронова и урадити више истраживања о њиховој ефикасности у одређеним задацима, као што су примена пестицида и прскање. Постоји много начина на који дронови могу бити корисни пољопривредницима, али је важно разумети њихова ограничења и функције пре него што уложите у скупу опрему.

У наредним годинама све могуће употребе дронова ће разјаснити пружаоци услуга дронова и сами пољопривредници. Повећање интелигенције за усеве учиниће пољопривреднике ефикаснијим и помоћи мањим газдинствима да се такмиче са својим конкурентнијим колегама. Фото: Pixabay У широко цитираном извештају о дроновима који је објавила Асоцијација за беспилотне системе возила предвиђа се да ће легализација комерцијалних дронова створити више од 70 милијарди евра економског утицаја (као што су приходи, отварање нових радних места) до 2025. године, а да ће прецизна пољопривреда дати највећи део тог раста.
Dug Srbije prema potomcima i žrtvama – film o zločinima u „Žutoj kući” (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Употреба дронова у пољопривреди (ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.