ZVEZDA BILA USPEŠNIJA, PARTIZAN DOGURAO DALJE! Sećate li se poslednje sezone crno-belih u Evroligi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2022, 14:17

ZVEZDA BILA USPEŠNIJA, PARTIZAN DOGURAO DALJE! Sećate li se poslednje sezone crno-belih u Evroligi?

Gotovo pre jedne decenije.

Posle osam godina pauze, KK Partizan vraća se u Evroligu! Tu odluko potvrdio je bord najelitnijeg takmičenja Starog kontinenta, na svom sastanku, a crno-beli su poslednji put "među odabranima" bili u ezoni 2013/14.

Baš kao i tada, Srbija će imati dva predstanika, međutim zbog promene formata u odnosu na period od pre osam godina, ovosezonska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evroliga će doneti još najmanje dva večita derbija.

U pomenutoj 2013/14, Zvezda je u svojoj grupi imala bolji skor nego što su to imali crno-beli, ali e Parni valjak ipak domogao TOP 16 faze, za razliku od večitog rivala.

Naime, crveno-beli su imali četiri pobede i šest poraza, ali nisu našli mesto među najbolja četiri u grupi, u društvu Makabija, Laboral Kuće, Lokomotive Kuban, Panatinaikoas i Lijetuvos Ritasa, te su svoje putešestvije završili već posle deset kola.

Partizan, iako sa samo tri pobede i čak poraza, zbog izjednačenijeg bilansa u grupi, našao se među četiri putnika koja vode dalje. Prošli su još Fenerbahče, CSKA Moskva i Barselona, dok su iza ostali Nant i Budiveljnik.

Presudan je upravo bio trijumf protiv francuskog tima, i to u Beogradu, kada je četa Duška Vujoševića slavila 73:43. U Nantu je Partizan poražen, ali sa pola koša razlike (61:62), dok su preostale dve pobede crno-beli izvojevali nad Budiveljnikom u Beogradu 76:61, i u Istanbulu protib Fenera (79:77), kada je Turke predodio Željko Obradović.

Usledila je TOP 16 faza, u kojoj Partizan nije blistao, možda ni ne sluteći da ih čeka tolika pauza do sledećeg nastupa u Evroligi. Završili su kao pretposlednje plasirani u F grupi, isped Žaligirisa, a iza CSKA, Reala, Makabija, Galatasaraja, Lokomotive i Bajerna.

Ostvarili su ipak četiri trijumfa, a prvi od njih bio je protiv CSKA u Beogradu. Savladali su još Bajern, Makabi i Žalgiris. Da stvar bude baš crno-bela, rezultat je bio neslavan, ali je savladan potonji šampion, Ponos Izraela.

Što se tiče ostalih takmičenja, nisu ruže cvetale ni u ABA ligi, kada je snove Partizana srušio Nolan Smit, pobedonosnom trojkom sa pola terena za pobedu Cedevite u polufinalu F4-a igranom u Beogradu.

Ništa bolje nije bilo ni u Kupu Radivoja Koraća, gde je neočekivano Parni valjak izgubio od FMP-a, ali je jedino utešno bilo u Superligi Srbije, gde su se crno-beli okitili zlatom. U uzbudljivoj ligi, posle četiri meča finalne serije, Partizan je savladao Zvezdu sa 3:1 i osvojio prvenstvo države.

Te godine nije bilo mnogo uspeha, ali je mnogima u sećanju ostala čuvena generacija crno-belih koju su činili:

Centri: Nikola Milutinov, Đorđe gagić, Dejan Musli, Đoko Šalić

Krilni centri: Žofri Lovernj, Nemanja Bezbradica

Krila: Davis Bertans, Mihajlo Andrić

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Aleksandar Pavlović, Dragan Milosavljević, Tarens Kinsi, Petar Aranitović

Plejmejkeri: Leo Vesterman, Boris Dalo, Milenko Tepić,

Trener: Duško Vujošević.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.