Veličković uz zvuk sirene rešio večiti derbi!

Izvor: B92, 18.Maj.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veličković uz zvuk sirene rešio večiti derbi!

Ekipa Partizana savladala je Crvenu zvezdu u dramatičnom večitom derbiju u okviru devetog kola Superlige Srbije – 78:77.

Nominalni gost, aktuelni srpski i regionalni šampion slavio je u prvom meču u domaćem šampionatu (85:74), u ABA ligi su oba tima imala po trijumf, dok je Zvezda bila bolji i u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Poene odluke postigao je kapiten crno-beli Novica Veličković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz zvuk sirene, što je ujedno bilo i prvo vođstvo domaćina u hali 'Aleksandar Nikolić'.

Prethodno su crveno-beli propustili nekoliko prilika da kazne loš šut rivala, ujedno i da sebe nagrade za dobru igru u defanzivi, a osim loše odbrane u poslednjem minutu, odnosno ispuštene dvocifrene prednosti u tri navrata, prvog poraza u nacionalnom šampionatu koštalo ih je i veoma loše izvođenje slobodnih bacanja (16/33).

Tim Dejana Radonjića je pogotkom Nemanje Danbugića, na 58 sekundi do kraja stekao tri poena predosti (76:73), ali je onda odigrao veoma lošu odbranu – što kažnjava usamljeni Mihailo Andrić za izjednačenje.

Preostalo je da se odigra još jedanaest sekundi, a trener domaćih Aleksandar Džikić odlučuju se, zbog lošijeg procenta šuta rivala sa linije za slobodna bacanja, da pravi faul, a to se na kraju ispostavilo kao ključan potez.

Marko Gudurić bio je polovično uspešan iz penala, pre nego što je Veličković na asistenciju Branislava Ratkovice doneo veliko slavlje saigračima i navijačima.

Najbolji kod pobednika bio je upravo junak Veličković sa 16 poena (2/4 za dva, 2/3 za tri, 6/6 bacanja), sedam skokova i dve asistencije, dok je Vil Hečer imao isti broj poena i jedno uspešno dodavanje više.

Dvocifren učinak imali su još Stefan Birčević i Mihailo Andrić sa 12 poena, s tim da je Birčević morao ranije nekoliko minuta pre kraja zbog pet faulova.

Kod gostiju, koji su igrali bez Branka Lazića i Milka Bjelice, najviše se istakao Marko Simonović sa 20 poena (1/2 za dva, 4/10 za tri) i pet uhvaćenih lopti, a najbolje su ga pratili Marko Gudurić sa 13, odnosno Nejt Volters sa 10 poena.

Bio je ovo 256. beogradski večiti derbi, a Partizan sada ima 140 pobeda, 29 više od Zvezde, uz pet remija. Takođe, klub iz Humske revanširao se najvećem rivalu sa Malog Kalemegdana za poraz u prvom delu sezonu, smanjivši na 3:2 u pobedama. Zvezda je jedan trijumf viška ostvarila u borbi za trofej Kupa Radivoja Koraća.

Prvih deset minuta košarke obeležio je i manji incident jer su 'Grobari' gađali 'Delije' jajima, ali nije bilo većih problema.

FMP je u prvom susretu kola u Železniku rutinski savladao Vršac 83:63 i nastavio borbu za mesto koje vodi u ABA ligu sledeće sezone, dok je Dinamik trijumfom u Subotici protiv Spartaka zadržao šansu da se nađe u regionalnom takmičenju – 83:73.

Devetu rundu u petak zatvaraju Mega Leks i čačanski Borac, od 20.00 u Sremskoj Mitrovici.

Crveno-beli su sjajno ušli u meč, pa su posle nešto manje180 sekundi igre imali osam poena prednosti – Čarls Dženkins pogodio je trojku, isto je u sledećem napadu učinio i Stefan Jović, koji potom lako poentira i posle prodora. S druge strane, crno-beli su posle promašaja Adina Vrapca, odnosno faula Uroša Lukovića u napadu, do prvih poena došli preko Stefana Birčevića sa linije za slobodna bacanja – 2:8.

Usledila je serija promašaja na obe strane, koju je otvorio Marko Simonović promašenom otvorenom trojkom, posle čega je Ognjen Kuzmić promašio oba penala. Istovremeno, Partizan i dalje nije uspevao ništa da pogodi iz igre, pa je posle pet minuta igre i dalje bio na samo dva poena. Zvezda je to nastavila da kažnjava, Kuzmić je uspešno realizovao situaciju 2+1, a Aleksandar Džikić morao je prvi put da reaguje posle novog faula pri šutu, ovoga puta na Luki Mitroviću – 2:11.

Ni druga polovina prvog kvartala nije nam donela ništa novo, s tim da je i početak ovog derbija obeležio veliki broj slobodnih bacanja na obe strane. Ipak, ono što je bio daleko veći problem za domaće jeste i očajan šut iz igre jer su pogodili samo dve trojke, iz jedanaest pokušaja iz igre, ali su zahvaljujući nepogrešivosti sa 'crte' uspeli da prepolove zaostatak pred prvi veći odmor – 16:21.

Partizan je tek na ulasku u 12. minutu stigao do prvog pogotka za dva poena, ali je Zvezda sve to neutralisala sjajnom igrom u odbrani, iz koje je stvorila čak tri ukradene lopte, a na lake poene nadovezao se i Simonović trojkom, pa su crveno-beli ekspresno vratili dvocifrenu prednost na svoju stranu, koja je posle zakucavanja Diona Tompsona iznosila maksimalnih 13 poena – 18:31.

Međutim, situacija se dijametralno promenila do ulaska u poslednjih četiri minuta prvog poluvremena, a domaćin se ponovo rezultatski vratio pogocima za tri poena – preko Branislava Ratkovice i Birčevića. Na deo igre koji je obeležila bolja igra Partizana nadovezao se i nesportski faul Tompsona, nad Novicom Veličkovićem, posle kog su se crno-beli primakli na samo koš zaostatka – 32:34.

Ali, sada je usledio odgovor gostiju, koji su ipak uspeli da sačuvaju prednost na svojoj strani pred poluvreme, i pored samo šest pogođenih bacanja iz 15 pokušaja, ali i ujedno da prekinu seriju rivala od 14:2. Prvi je precizan bio Nemanja Dangubić pri šutu za tri, a isti igrač je zatim odlično ispratio promašaj Dženkinsa i vratio loptu u obruč. Crno-bele na samo poen zaostatka dovodi Đorđe Majstorović sa 2+1, dok tačku na prvo poluvreme stavlja Dangubić svojim šestim i sedmim poenom sa linije bacanja – 38:41.

Početak drugog poluvremena doneo nam je nastavak velike borbe, kao i dalje mučenje Zvezde sa linije za slobodna bacanja, a gosti su i pored toga nastavljali da drže rezultatsku prednost. Ali, pored trećeg faula Mitrovića u finišu prvog poluvremena, uz izostanak Lazića, veliki problem za crveno-bele javio se kada je Dangubić dobio četvrtu ličnu grešku – 45:49.

Partizan je pogodio dve dvojke, ali je na drugoj strani odgovorio Simonović svojom novom trojkom, posle čega je vezao dva penala, a potom i još jednu trojku. Osim nove serije rivala, za novu dvocifrenu prednost, Džikića su zabirnul i problemi sa faulovima kod njegovih igrača – pošto je Luković zaradio četvrti, a Majstorović četvrti – 47:57.

Trener domaćih bio je jako ljut na tajm-autu koji je zatražio, pre svega jer je Simonović nekoliko puta neobjašnjivo ostao sâm, uspevši da trgne svoje igrače pred ulazak u poslednjih desetak minuta igre. Vanja Marinković pogodio je samo jedno bacanje, Nejt Volters pogodio je za tri na drugoj strani, da bi onda Vil Hečer vezao dve trojke, za svoja prva dva koša iz igre na meču tek u finišu trećeg perioda – 56:62.

Uvodnih 90 sekundi poslednje četvrtine donelo nam je samo dva pogotka Veličkovića sa linije bacanja, na šta se polovičnim učinkom nadovezao Hečer, dok Zvezda u tim trenucima nije birala prava rešenja u fazi napada, ali su skokovi u napadu i dalje omogućavali Radonjićevoj ekipi da drži vođstvo – 61:64.

Zvezda je ubacila samo dva poena za više od tri minuta igre, da bi to prekinuo Marko Gudurić sjajnim prodorom uz faul, posle kog je pogodio i dodatno slobodno bacanje. Priliku da ponovo dodatno uveća prednost svog tima propušta Kuzmić sa dva promašena penala, ali Partizan je još jednom ušao u fazu u kojoj ništa nije mogao da pogodi, pa je i dalje bio u zaostatku. Prvu polovinu zadnjeg kvartala obeležila je i izuzetno tvrda igra na obe strane, pošto su oba tima kombinovano ubacila svega 13 poena – 63:67.

Festival slobodnih bacanja nastavio je Hečer, približivši crno-bele ponovo na dva poena zaostatka, ali je onda Gudurić pogodio trojku u svom stilu posle minuta odmora koji je tražio trener gostiju. Potom, Mihailo Andrić se lepo snašao na polaganju, da bi Partizan na nešto manje od dva minuta do kraja ostao bez Birčević zbog pet faulova – 67:71.

Obe ekipe nastavile su više da šutiraju za tri nego za dva, pa smo videli tri vezane trojke – Simonovića, Veličkovića i Hečera. Zvezda je onda propustila priliku da realizuje još jedan napad, a Hečer na drugoj strani iz penala ne donosi ni izjednačenje crno-belima. U međuvremenu, Simonović takođe stiže do pet faulova, ali onda Dangubić pogađa izuzetno važnu dvojku na 53 sekunde do kraja.

Partizan je propustio dva zicera u narednom napadu, posebno je neverovatno šta je Veličković uspeo da promaši, ali ni Dženkins nije uspeo da poentira na drugoj strani. Crno-beli su stigli do prilike da napokon izjednače, što i čini Andrić, posle velike greške prilikom preuzimanja u timu Zvezde, i vraća egal prvi put od starta meča na jedanaest sekundi do kraja – 76:76.

Preostalo je da se odigra još jedanaest sekundi, a Aleksandar Džikić odlučuju se, zbog lošijeg procenta šuta rivala sa linije za slobodna bacanja, da pravi faul, a to se na kraju ispostavilo kao ključan potez. Gudurić bio je polovično uspešan iz penala, pre nego što je Veličković na asistenciju Branislava Ratkovice doneo veliko slavlje saigračima i navijačima – 78:77.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UŽIVO: Partizan - Zvezda

Izvor: Mondo, 18.Maj.2017

"Večiti derbi" u okviru 9. kola Superlige imaće velikog uticaja na podelu pozicija pred plej-of. Na kraju treće četvrtine - 56:62...Partizan (7-1) - Crvena zvezda (8-0) od 19 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić"!..Crveno-beli su sa lakoćom dobili sve utakmice, osim one protiv Mega Leksa u četvrtom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.