Izvor: Radio 021, 04.Nov.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Zakoračili smo u prvu nedelju novembra, a kao i svakog ponedeljka BBC vam donosi pregled važnih događaja u sedmici pred nama.

Getty Images

Ove nedelje se obeležava trideset godina od pada Berlinskog zida, kao i godišnjica Kristalne noći u Nemačkoj, britanski parlament bira novog predsednika skupštine, a Španci novu Vladu.

U Beogradu počinje filmski festival Slobodna zona, a fudbaleri Zvezde i Partizana igraju nove, uzbudljive utakmice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

1) Velika Britanija: Ko će sada vikati „Mir, mir!"

Poslanici britanskog parlamenta biraju novog predsednika skupštine u ponedeljak. Ko god da bude izabran, na toj poziciji će najverovatnije provesti samo jedan dan pre raspuštanja skupštine zbog vanrednih izbora koji su zakazani 12. decembra.

Nakon deset godina na mestu predsednika skupštine, Džon Berkou je najavio da će podneti ostavku u septembru.

Prevremeni izbori u Velikoj Britaniji 12. decembra

Berkou, poznat po glasnom uzviku „Mir, mir!", ovu čuvenu frazu je izgovorio čak 14.000 puta pokušavajući da utiša glasne poslanike.

PA MediaDžon Berkou

Njegove zasluge u modernizaciji parlamenta pohvalli su i premijer Boris Džonson, ali i lider laburista Džeremi Korbin. Dozvoljavao je poslanicima dovoljno slobode da od članova vlade zahtevaju odgovornost i donosio je kontroverzne proceduralne odluke u ključnim fazama Bregzita.

2) Trideset godina od pada Berlinskog zida

Berlinski zid pao je 9. novembra 1989. godine, a sa njim i granica koja je 28 godina delila grad na Istočni i Zapadni deo. Ova podela imala je devastirajuće posledice - razdvojene su porodice, prijatelji i komšije, a građana Istočnog Berlina živeli su u svojevrsnoj izolaciji. Ovaj događaj je označio i pad Gvozdene zavese.

„Presecanje Gvozdene zavese“: Nemački piknik ka slobodi Istočna Nemačka 1989. - marš koji je nokautirao komunizam 3) Izbori u ŠpanijiReutersPedro Sančez

Španci izlaze na birališta 10. novembra jer vršilac dužnosti premijera i lider socijalista Pedro Sančez nije uspeo da osigura podršku dovoljnog broja poslanika za formiranje vlade.

Generalni štrajk i protesti paralisali Barselonu Zašto Španci žele da iskopaju Franka

Sančezova Španska socijalistička radnička stranka osvojila je najviše mandata na aprilskim izborima, ali ne i većinu u španskom parlamentu koji broji 350 mesta.

4) Filmski festival Slobodna zona počinje u Beogradu

Filmski festival Slobodna zona se održava od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Zašto je film o Areti Frenklin 50 godina bio sakriven

Festival svečano otvara film o Areti Frenklin, kraljici soul muzike.

Reuters5) Srpsko - engleski fudbalski okršaj, drugi deo

Pred ljubiteljima fudbala u Srbiji trebalo bi da bude još jedna veoma uzbudljiva nedelja, jer će Crvena zvezda i Partizan ponovo odmeriti snage sa engleskim klubovima u evropskim takmičenjima.

BBC/Vladimir Živojinović

Crvena zvezda će u sredu u Beogradu na stadionu Rajko Mitić dočekati londonski Totenhem u utakmici četvrtog kola Lige šampiona.

Pre dve nedelje londonski klub je ubedljivo savladao crveno-bele sa 5:0, ali prvak Srbije i dalje ima šanse za plasman u narednu fazu LŠ ili makar osvajanje trećeg mesto koje mu garantuje nastup u Ligi Evrope na proleće sledeće godine.

Od Partizanovih beba do džinova sa Old Traforda Kad Crveni đavoli nalete na ćirilicu: „Zašto samo Mata piše normalno“

Dan kasnije, u četvrtak, fudbalere Partizana očekuje gostovanje na Old Trafordu kod Mančester Junajteda u meču četvrtog kola Lige Evrope.

U prethodnom okršaju ovih ekipa, Junajted je u Beogradu pobedio crno-bele, koji uprkos tome i dalje mogu do jednog od prva dva mesta u grupi koja vode u dalju rundu takmičenja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika Britanija: Bira se predsednik donjeg doma

Izvor: B92, 04.Nov.2019

Britanski poslanici izabraće novog predsednika donjeg doma parlamenta koji će imati odlučujuću ulogu u odlučivanju u procesu Bregzita...Dosadašnji predsednik Džon Berkou podneo je ostavku prošle nedelje posle deset godina na toj funkciji...Tokm tri godine otkako je Britanija glasala za izlazak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.