Večiti derbi
Večiti derbi

Večiti derbi poznat kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji.
Rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške, odbojkaške i rukometne sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji sa 49,2 odsto stanovništva koji navijaju za Crvenu zvezdu i 31,2 odsto navijača Partizana, ova dva kluba su takođe i najpopularnija u Crnoj Gori. Imaju navijače i pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije kao i u zapadnim zemljama, a ovi navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama. Partizanove boje su crna i bela, dok su boje Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek bilo željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama kao i velike količine nasilja, drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama.
Derbi koji je igran 11. maja 2005. godine u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore je posetilo 8.000 gledalaca što je najmanje u istoriji, a najveća posećenost je bila oko 108.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde. Prvi zvaničan duel između Crvene zvezde i Partizana smatra se onaj koji je odigran 5. januara 1947. godine u prvenstvu stare Jugoslavije. Prvi duel komšija sa Topčiderskog brda bio je prijateljski i odigran je na Uskrs 21. aprila 1946. godine na starom igralištu BSK, gde je kasnije izgrađen Partizanov stadion.
U tom meču slavili su crno beli sa 2:0 i to golovima Mihajlovića i Rupnika, a interesantno je da su igrači Partizana na tom meču igrali u belim dresovima, dok su crveno beli nosili tamnu opremu.

Spisak fudbalera koji su igrali prvi istorijski duel su: Brozović, Šoštarić, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević, Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Stanković, Palfi, Mihailović, Lovrić i Ćirić.

Prvi večiti derbi je fudbalska utakmica odigrana na stadionu Centralni dom Jugoslovenske Armije u Beogradu 5. januara 1947. godine između Crvene zvezde i Partizana.
Pre toga su odigrali i jednu prijateljsku utakmicu 21. aprila 1946. godine u kojoj je Partizan slavio sa dva prema nula. Pre ove utakmice Partizan je zauzimao prvo mesto na tabeli sa dvadeset osvojenih bodova iz deset odigranih utakmica, a na drugom i trećem mestu nalazili su se zagrebački Dinamo i splitski Hajduk, koji su sakupili po 18 bodova. Crvena zvezda je u tom trenutku bila četvrta sa 14 bodova, i koja je kao i Partizan imala dve utakmice manje.

Tog dana u Beogradu je bila velika hladnoća, čitavog dana je padao sneg a temperatura vazduha je bila na minus 19 stepeni. Na stadionu je bilo oko 4.000 navijača. Te sezone je Partizan osvojio titulu, uz samo jedan pretrpljeni poraz, i to baš na ovom meču a Crvena zvezda je prvenstvo završila kao trećeplasirana. Prvi fudbalski derbi je odigran 21. aprila 1946. godine i bio je prijateljskog karaktera, a pobedu je odneo Partizan. Dok je zvanično prvi rivalski meč i utakmica između ova dva kluba odigran 5. januara 1947. godine trijumfom gostujuće Crvene zvezde.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

DELIJE SE OGLASILE PRED DVA VEČITA DERBIJA: „Zato se spremajte za dva izazova u četiri dana!“

Delije poslale poruku pred dva večita derbija Danas se u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije na Terazijama održao žreb za polufinale Kupa Srbije. Odlukom žreba Crvena zvezda i Partizan će se sastati u polufinalu, dok će drugi polufinalni par biti Radnički...

Izvor: HotSport.rs, 16.Apr.2024, 23:52

Detaljnije >>

Lesor ponovo: „Zašto Zvezda nije mogla kao Alba?“

Matijas Lesor pored Kevina Pantera i Dalasa Mura, još jedan je od onih igrača koji su komentarisali poraz Zvezde od Efesa. Francuz je u prenesenom značenju rekao da je Zvezda namerno izgubila sinoć, a taj Tvit možete pročitati ovde. Na njegovu izjavu je reagovao italijanski novinar Marko Paljarićo, kojem nije jasno zašto je Partizan mislio da može da se osloni na Zvezdu. „Ne želim da verujem da su ovi tipovi mislili da će već eliminisana Zvezda moći da se nadmeće sa timom...

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Apr.2024, 21:30

Detaljnije >>

Igraće se plej-of Evrolige u Beogradu: Makabi ide na megdan sa Panatinaikosom, a Baskonija na popravni

Igraće se plej-of Evrolige u Beogradu: Makabi ide na megdan sa Panatinaikosom, a Baskonija na popravni

Iako se Partizan i Crvena zvezda nisu domogli završnice vodećeg takmičenja evropske klupske košarke, ostaće zabeleženo da je upravo...

Izvor: Danas, 16.Apr.2024, 20:40

Detaljnije >>

Sutra žreb za polufinale Kupa, nema povlašćenih

Žreb za polufinale Kupa Srbije u fudbalu biće održan sutra u 12.00 sati u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije na Terazijama. U završnici domaćeg Kupa, nalaze se branilac trofeja Crvena zvezda, zatim Partizan, te Radnički iz Kragujevca i Vojvodina. Kako u ovoj fazi takmičenja nema povlašćenih,...

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Apr.2024, 16:31

Detaljnije >>

Natho: „Moramo da dobijemo na derbiju!“

Uvek nezgodno Brdo opet je bilo problematično po Partizan. Kao i čitave sezone, Duljajevi izabranici su uspeli da se vrate u sudijskoj nadoknadi na 2:2, ali ovoga puta ih sreća nije služila. Primili su i treći gol u poslednjem minutu. Taj poraz ih je gotovo definitivno udaljio od titule, a još preostaje plej-of domaćeg prvenstva sa ubitačnim startom protiv Crvene zvezde. Bibars Natho je posle meča naveo da je imperativ pobede na „večitom derbiju“ maksimalan. „Nismo srećni jer...

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Apr.2024, 16:31

Detaljnije >>

Viši sud u Beogradu osudio navijače Crvene zvezde na ukupno 20 godina zatvora

Viši sud u Beogradu osudio navijače Crvene zvezde na ukupno 20 godina zatvora

Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom osudio petoricu navijača Crvene zvezde na ukupno 20 godina zatvora zbog paljenja kombija koji je prevozio navijače Partizana 16. aprila 2022. godine.

Izvor: Danas, 16.Apr.2024, 16:13

Detaljnije >>

NOVE INFORMACIJE O SUKOBU DULJAJA I ALBERTA NAĐA: Verbalni obračun se umalo pretvorio u fizički!

Potpuni haos u Zemunelu desio se danas. Trener Partizana – Igor Duljaj dobio je žuti karton protiv Čukaričkog, pa zbog parnog broja kartona neće moći da vodi tim u ‘Večitom derbiju’. Kako prenosi ‘Telegraf’, Albert Nađ sukobio se sa stručnim štabom,...

Izvor: HotSport.rs, 16.Apr.2024, 15:21

Detaljnije >>