Vladari svega: Vaterpolisti preko Hrvatske do zlata u Riju!

Izvor: B92, 20.Avg.2016, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladari svega: Vaterpolisti preko Hrvatske do zlata u Riju!

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju i tako postala vladar svih trofeja u tom sportu!

Ekipa Dejana Savića je u vaterpolo klasiku u finalu pobedila Hrvatsku sa 11:7 i potvrdila da u poslednje dve godine nema konkurenciju na svetu.

Imala je Srbija veliki pritisak pred ovo finale jer je na polsednja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva olimpijska turnira ostajala bez najsjajnijeg odličja, ali ovoga puta nije bilo dileme.

Od početka do kraja meča srpski vaterpolisti bili su rešeni da sruše olimpijskog šampiona iz Londona i dominantnom igrom došli su do najvrednijeg trofeja. Srbija je sada zvanični evropski, svetski i olimpijski šampion, kao i šampion svetske lige, a u našem vlasništvu je i poslednji odigran Svetski kup.

Počelo je nešto nervoznije, ali najviše nervoze pokazivao je selektor Hrvatske Ivica Tucak koji je od starta prigovarao sudijama. Srbija je dobila prvu deonicu sa 3:2, a već na poluvremenu imala je sigurnu prednost (6:3).

U nastavku meča nije bilo dileme. Naši vaterpolisti delovali su moćno u bazenu, Mandić i Filipović su u nekoliko navarata majstorijama pravili razliku, početkom poslednje deonice Srbija je pvoela sa 10:5 i tu je praktično meč odlučen.

Posebno ipak treba istaći selektora Dejana Savića koji je uspeo na mestu trenera da uradi ono što nije njegova generacija – da osvoji olimpijsko zlato. Savić je u poslednje tri godine uspeo da osvoji praktično sve klupske i reprezentativne trofeje u vaterpolu po čemu je svakako jedinstven u svetu.

Ovo je inače druga zlatna medalja za Srbiju u riju posle trijumfa rvača Davora Štefaneka.

Tok meča:

Meč je dobro počeo po selekciju Srbije koja je povela posle 100 sekundi golom Duška Pijetlovića. Odlično smo ogranizovali napad sa igračem više i stigli do startne prednosti.

Već u sledećem napadu Hrvatska je imala igrača više, ali je odbrana Srbije bila na nivou. Ipak, dva napada kasniej Sukno je uz dosta sreće izjednačio, lopta se od prečke odbila u Mitrovića i završila u golu.

Dušan Mandić doneo je novu prednost Srbiji, neverovatnu snagu je pokazao srpski vaterpolista u 4. minutu i iz okreta pod prečku doneo je 2:1. Ponovo smo uspeli da odbranimo napad Hrvatske sa igračem više, a onda je Mitrović postigao gol za 3:1 i naterao je selektora Hrvatske na tajm-aut.

Garsija je posle minuta odmora postigao jeftin gol, nije Mitrović najbolje reagovao - 3:2. U finišu prve deonice imali smo nekolimko ishitrenih napada, ali je na svu sreću ostalo 3:2.

Mučile su se obe ekipe u napadu početkom druge deonice, a onda je Slobodan Nikić u 12. minutu iskoristio trenutak nepažnje rivala i doneo 4:2. Sjajno je igrala Srbija sa igračem manje u dobrani i to je donelo dodano samopouzdanje koje je Gocić pretvorio u 5:2 maestralnim lob udarcem. Ipak, Hrvatska je praktično u svakom napadu imala igrača više i uspela je da smanji na 5:3.

Srbija ipak nije popuštala, pa je u sledećem napadu Mandić postigao prelep gol. Izvio se iz vode i prevario čuvara i golmana za 6:3. U samom finišu druge deonice uspeli smo da se odbranimo i zadržimo +3.

Olako smo primili gol na startu drugog pšoluvremena. Burić je iskoristio šansu i smanjio na 6:4. Srbija je odmah uzvratila, takođe bez igrača više. Filipović se digrao i 'probušio' mrežu rivala - 7:4.

Selektor Hrvatske Ivica Tucak od starta je pokušavao da izvrši pritisak na sudije, ali se naši vaterpolisti nisu na to obazirali i Filipović je novom bombom doneo 8:4 dva minuta pre kraja treće deonice.

Hrvatska je ipak uspela da iskoristi novog igrača više u sledećem napadu, smanjila je na 8:5 i finiš treće četvrtine bio je veoma važan. Uspela je Srbija da odbrani svoju mrežu, a onda je usledila neverovatna majstorija Mandića koji je šraubom sa bekovske pozicije doneo 9:5pred poslednji kvartal.

Pijetlović je početkom poslednje deonice doneo velikih 10:5, ali je Sukno brzo smanjio i pokazao da će se Hrvatska boriti do kraja. Ipak, Mandić je vratio pet golova viška i tri minuta pre kraja već je bilo jasno ko je novi olimpijski šampion.

Srbija je u finišu ostala mirna i došla je do toliko željenog olimpijskog zlata.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre,   London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UŽIVO: Srbija-Hrvatska 3:2(2/4)

Izvor: Večernje novosti, 20.Avg.2016

„Delfini“ igraju jedan od najvažnijih mečeva u svojim karijerama protiv „barakuda“ u finalu Olimpijskih igara Osvojili su vaterpolisti Srbije Evropu, pokorili svet, podigli pehare u Svetskoj ligi i Svetskom kupu, a sada se ukazala prilika da osvoje i jedini trofej koji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.