Svet: Vlasti najavljuju fizičko uklanjanje demonstranata u Kanadi; Stanovnici Australije moraće da dobiju dopunske buster doze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 01:35

Svet: Vlasti najavljuju fizičko uklanjanje demonstranata u Kanadi; Stanovnici Australije moraće da dobiju dopunske buster doze

Blokada kanadskih kamiondžija, koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovid-19, ugrožava proizvođače u automobilskoj industriji, primoravajući Ford, Dženeral Motors i druge automobilske kompanije da zatvore fabrike ili smanje proizvodnju, a vlasti najavljuju da je policija spremna da fizički ukloni.

Kamiondžije već četvrti dan drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, Ontario, sa Detroitom ometajući protok auto-delova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugih proizvoda između dve zemlje, prenosi Rojters.

Policija u blizini mosta Ambasador počela je da angažuje dodatne snage, saopštio je Dru Dilkens gradonačelnik Vindzora u Ontariju, koji se graniči sa Detroitom.

"Ako demonstranti ne odu, moraćemo da krenemo napred. Ako to znači njihovo fizičko uklanjanje, mi smo spremni da to uradimo", rekao je Dilkens.

Dilkens je kasnije na konferenciji za novinare naveo da nastoji da to pitanje reši mirnim putem i da obezbedi da niko ne bude povređen.

Američke vlasti su se pripremile za mogućnost sličnih protesta širom SAD, a vlasti u Parizu i Belgiji su zabranile blokade puteva.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovine dve zemlje, pa se posledice blokade sve više osećaju.

Ford je saopštio da je njegova fabrika motora u Vindzoru u Ontariju ponovo otvorena u četvrtak nakon što je zatvorena u sredu zbog nedostatka delova.

Ali, njegova fabrika za montažu kompanije u Okvilu blizu Toronta, radi smanjenim kapacitetom, naveo je Ford.

Dženeral motors je otkazao drugu smenu u sredu i prvu smenu u četvrtak u svojoj fabrici SUV srednje veličine izvan Lansinga u Mičigenu.

Tojota je saopštila da neće moći da proizvodi ništa u tri kanadske fabrike do kraja nedelje zbog nestašice delova.

Ona je za to okrivila poremećaje u lancu snabdevanja, vremenske prilike i probleme povezane sa pandemijom, ali su gašenja usledila samo nekoliko dana nakon što je blokada počela u ponedeljak.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi uradili ono što je neophodno da se prekine blokada mosta.

"Blokada šteti običnim Kanađanima, bilo da se radi o cenama u prodavnicama, izgubljenim ili obustavljenim poslovima, ili poremećenim lancima snabdevanja. Ovo pričinjava štetu zajednicama širom zemlje", rekao je Trudo novinarima, navodi Rojters.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest u centru grada, gde se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Australija: Građani da prime buster za potpunu vakcinaciju

Stanovnici Australije moraće da dobiju dopunske, buster doze, kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim protiv kovida-19, iako su vlasti navele da će stranim putnicima i dalje biti potrebne samo dve doze vakcine za ulazak u zemlju.

Nacionalna vlada Australije je kasno sinoč usvojila revidirane smernice savetodavne grupe za vakcinaciju, prenosi agencija Rojters.

"Status vakcinacije neke osobe će se smatrati zakasnelim ako ta osoba nije primila dopunsku dozu u roku od šest meseci od druge doze", izjavio je australijski premijer Skot Morison.

Australijski zvaničnici proglasili su vakcine obaveznim samo za neke radnike u ključnim oblastima, ali su i mnoga privatna preduzeća, uključujući velike korporacije, restorane i trgovce na malo, postavili vakcine kao obavezan uslov za ulazak u njihove objekte.

Kao rezultat toga, ova zemlja ima najveći procenat vakcinisanih na svetu, possto je 94 odsto starijih od 16 godina primilo dve doze. Do sada je u toj zemlji dato skoro 10 miliona vakcina.

Australijski zvaniccnici su u protekla 24 sata prijavili nešto manje od 26.000 novih infekcija, dok je registrovano 48 novih smrtnih slučajeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kanada: Policija je spremna

Izvor: B92, 11.Feb.2022

Otava -- Kanadske vlasti su najavile da je policija spremna da fizički ukloni demonstrante koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovid 19...Blokada kamiondžija naime ugrožava proizvođače u automobilskoj industriji, primoravajući "Ford Motors" i druge automobilske kompanije da zatvore fabrike...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.