Vakcinacija dece mlađe od 12 godina? Dr Vukomanović: Doći će na red i kod nas VIDEO

Izvor: B92, 29.Okt.2021, 09:18

Vakcinacija dece mlađe od 12 godina? Dr Vukomanović: "Doći će na red i kod nas" VIDEO

Sve je veći broj zaražene dece od kovida 19, a u trenutno rizične grupe spadaju deca uzrasta od dve, tri godine. Da li se u Srbiji razmišlja o vakcinaciji dece mlađe od 12 godina? O ovoj temi je za jutarnji program TV Prva govorio prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog Instituta za majku i dete

Sve je više zaražene dece od kovida 19, pa neke zemlje u svetu već odobravaju vakcinaciju.

Tako je na primer u Kini odobrena vakcinacija dece starije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 3 godine.

U Americi je samo prema zvaničnim podacima od korone umrlo 160 dece između 5 i 11 godina, pa su oni upravo odobrili vakcinaciju dece tog uzrasta.

Da li se u Srbiji razmatra vakcinacija mlađih od 12 godina?

"Doći će na red i kod nas"

"Sigurno. Držimo korak sa velikim zemljama koje odobravaju vakcine. Odobravanje vakcina je jedan složen proces, koji podrazumeva uključivanje dece predkliničke i kliničke studije, za vakcinu za decu od 5 do 11 godina", rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog Instituta za majku i dete.

On je dodao da je rađena velika studija na 5.000 dece i da je ustanovljena efikasnost Fajzerove vakcine više od 90 odsto sa veoma malim brojem neželjenih efekata i reakcija, koje su u svakom slučaju u ovakvom procentu prihvatljive.

"FDA je na tragu da odobru tu vakcinu, posle će to uraditi EMA, a onda i naša Agencija za lekove će razmatrati uvođenje te vakcine, a kada je to tačno ćemo videti", rekao je.

Trenutne rizične grupe među decom

"Najteže oboljevaju deca u prve dve, tri godine i adolescentni od 16 do 18 godina, to su rizične grupe među decom", rekao je Vukomanović.

Kod mlađe dece dolazi do infekcije, jer imuni sistem tada nije dovoljno razvijen, a kod adolescenata dolazi do multisistemskog inflamatornog sindroma - bolest koja se javlja 2 do 6 nedelja posle kovid infekcije i koja zahvata dva ili više organska sistema, najčešće pluća, srce, bubrege, mozak

Na pitanje zašto roditelji imaju otpor prema vakcinaciji dece, Vukomanović kaže: "Otpor uglavnom polazi iz neinformisanosti i neznanja."

Značaj vakcinacije je veliki. Vukomanović se nada da će do svesti ljudi doći mišljenje struke, jer broj zaražene dece raste, kao i broj dece koji dolaze na hitne preglede kao u kovid ambulante, tako i u Institutu za majku i dete.

"Treba razmišljati o vakcinisanju dece"

Za sada je za decu od 12 do 18 godina odobrena Fajzer vakcina. Da li će još neka biti odobrena?

"Bez žurbe kad je u pitanju odobravanje vakcina. Sigurno će još neka vakcina biti odobrena. Za sada je Fajzer sasvim dovoljna", rekao je Vukomanović

"Pratite svoje dete"

Deca se najčešće zaražavaju u kolektivima i u porodici, pa je zato veoma bitno da roditelji prate opšte stanje deteta.

"Nije svaka povišena temperatura, svako curenje iz nosa, povraćanje, proliv - kovid. Treba pratiti svoje dete, opšte stanje", rekao je Vukomanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.