Evropa: U Francuskoj od petka zatvorene diskoteke; Italija: Nevakcinisani ne mogu u bioskop, pozorište...Od 16. marta obavezna vakcinacija u Nemačkoj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 10:31

Evropa: U Francuskoj od petka zatvorene diskoteke; Italija: Nevakcinisani ne mogu u bioskop, pozorište...Od 16. marta obavezna vakcinacija u Nemačkoj?

U Austriji raste stalno podrška najavljenom uvođenju obavezne vakcinacije, pokazuju istraživanja.

Svega 32 odsto građana je striktno protiv obavezne vakcinacije, proizilazi iz istraživanja za televiziju ATV.

Na drugoj strani 53 procenata u potpunosti podržava meru koju vlada namerava da uvede zbog velikog broja građana koji odbijaju da se vakcinišu protiv korona virusa.

Kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o političkoj pripadnosti najveća podrška sa 89 odsto vlada među pristalicama vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), i među biračima opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) sa 75 odsto.

Najveći otpor je kod birača Slobodarske partije (FPO) gde se čak 90 odsto protivi obaveznoj vakcinaciji.

Takođe 63 odsto građana podržava I visoke kazne za one koji se budu suprotstavili obaveznoj vakcinaciji.

Istraživanje za nedeljnik "Profil " pokazuje da 34 odsto građana smatra da nevakcinisani treba sami da plate troškove lečenja u slučaju hospitalizacije.

Isto tako 23 odsto se izjašnjava za novčane kazne, a četiri odsto traži i zabranu dolaska na rad, dok dva odsto želi " druge " sankcije.

U Rusiji otkrivena prva dva slučaja Omikron soja korona virusa

U Rusiji su potvrđena prva dva slučaja Omikron soja korona virusa.

Omikron soj je potvrđen kod dve osobe koje su doputovale iz Južne Afrike, prenosi RIA Novosti.

Obavezna vakcinacija u Austriji od 1. februara sledeće godine?

Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je prvi nacrt zakona kojim treba da se uvede obavezna vakcinacija u zemlji, na osnovu kojeg su vidljivi prvi detalji primene.

Naime, obavezna vakcinacija trebalo bi, kako je najavljeno, da stupi na snagu od 1. februara iduće godine.

Prema planu Ministarstva svi nevakcinisani gradani bi dobili poštom obaveštenje o zakazanom terminu za vakcinaciju protiv korona virusa od 15. februara.

Ko se ne bude odazvao terminu, odnosno ne bude vakcinisao od 15. marta biće novčano kažnjen.

Nacrt zakona, koji je dospeo u javnost, predviđa kaznu za odbijanje vakcinisanja u visini od 600 evra svaka tri meseca.

Najviša novčana kazna određena je na 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važila bi za sve građane od 14 godina, a izuzeti od obaveze trudnice i izlečeni do 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Ukoliko postoje i drugi zdravstveni razlozi, kako se navodi u nacrtu, moguće je biti izostavljen od obavezne vakcinacije.

To, međutim, mora da potvrdi lekar.

Austrijska vlada trenutno, u saradnji sa socijalnim partnerima, strukom, kao i predstavnicima civilnog društva, na izradi zakona, koji bi skupštini trebalo uskoro biti prosleđen kako bi se ispoštovao rok od četiri nedelje razmatranja.

U Nemačkoj 27.836 novozaraženih, 81 umrli

U Nemačkoj je, u poslednja 24 sata, registrovano 27.836 novozaraženih korona virusom i 81 preminuli usled kovida 19.

Prošlog ponedeljka bilo je 29.364 novozaraženih i 72 preminulih.

Sedmodnevna incidencija je skočila na 441,9, a još juče je bila 439,2.

Eksperti ukazuju da smanjenje broja novozaraženih ne ukazuje na promenu trenda.

"Nije opravdano na osnovu ovih brojeva već govoriti o promeni trenda, jer se radi samo o blagom smanjenju", obasnio je Kristijan Hese sa Instituta za statistiku Univerziteta u Štutgartu.

On navodi da je broj nepoznatih slučaja zaraze najmanje dvostruko veći od registrovanih.

Rojters: Od 16. marta obavezna vakcinacija u Nemačkoj?

Buduća nemačka vlada planira da već sledeće nedelje parlamentu predloži zakon po po kojem bi, od 16. marta, vakcinacija protiv korona-virusa bila obavezna za sve zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama.

Prema predlogu zakona, u čiji tekst je Rojters imao uvid, osoblje koje radi u pomenutim ustanovama moraće do 15. marta da dokaže da je vakcinisano, ili da se oporavilo od korona virusa, odnosno da predoče lekarsko uverenje, ukoliko ne mogu da se vakcinišu.

Nemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije iz straha da će se suočiti sa nedostatkom medicinskog osoblja, ali je podrška toj ideji porasla jer se zemlja suočila sa porastom broja infekcija u četvrtom talasu pandemije, podseća Rojters.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koje bi trebalo da formiraju novu nemačku vladu u sredu, namerava da ovaj zakon predloži Parlamentu na usvajanje sledeće nedelje.

Budući da Nemačka namerava da do Božića vakciniše 30 miliona građana, novim zakonom bi se dozvolilo stomatolozima, veterinarima i lekarima da daju vakcine - na određeni period i uz odgovarajuću obuku.

Predloženi zakon bi, takođe, do 15. februara produžio privremene mere koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije anti-kovid propise ako je potrebno.

Italija: Nevakcinisani ne mogu u bioskop, pozorište...

Italija je danas pooštrila mere za suzbijanje talasa zaraze kovidom-19 uvođenjem novih pravila za nevakcinisane pojedince.

Naime, samo onima koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od kovida biće dozvoljeno da idu u pozorište, bioskope, mesta sa živom muzikom i velike sportske događaje, prenosi BBC.

Takozvana “zelena kovid propusnica”, koja je dokaz o vakcinaciji, sada će biti potrebna i za korišćenje hotela i lokalnog javnog prevoza.

Mere su stupile na snagu danas i ostaće na snazi najmanje do sredine sledećeg meseca.

Stopa zaraze u Italiji je u postepenom porastu od sredine oktobra.

Italija, međutim, nije jedina u uvođenju ograničenja za nevakcinisane, pošto su i druge evropske zemlje usvojile slične mere kao odgovor na porast broja infekcija kako se približava zima.

Austrija je u novembru preduzela drastičan korak uvodeći karantin za nevakcinisane.

Otada su se i nemački lideri složili da nevakcinisanima zabrane pristup mnogim javnim mestima, a Grčka je najavila mesečne kazne od 100 evra za sve starije od 60 godina koji se nisu vakcinisali.

Kasteks: U Francuskoj od petka zatvorene diskoteke

Francuski premijer Žan Kastek izjavio je danas da će u naredne četiri nedelje, počevši od petka, biti zatvorene diskoteke.

Odluku o zatvaranju diskoteka on je obrazložio napredovanjem petog talasa kovida 19 i teškoćama u primeni mera o socijalnom distanciranju u ovim objektima, preneo je francuski dnevnik "Figaro".

"Virus dosta kruži među mladima i teško je nositi maske na ovim mestima", istakao je francuski premijer u televizijskom obraćanju.

Francuska nije jedina zemlja koja je donela takvu odluku, navodi list i dodaje da je nekoliko dana ranije, Belgija takođe, odlučila da zatvori diskoteke kako bi zaustavila nagli porast novozaraženih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.