Stručnjaci: Vakcina sprečava teža oboljenja i komplikacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 12:58

Stručnjaci: Vakcina sprečava teža oboljenja i komplikacije

Vakcinacija je najbolje rešenje u sprečavanju težih oboljenja, komplikacija i smrti u slučaju virusa korona, gripa i pneumokoknih bolesti, poručeno je na današnjem skupu "Povuci pravi potez"u Beogradu.

Na skupu, koji je organizovan sa ciljem da se podigne svet o značaju vakcinacije, pulmolog i načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Predrag Minić rekao je da su deca od pet godina i stariji od 65 godina dve najrizičnije grupe kada su grip i pneumokokna bolest u pitanju.

"Nedovoljno pažnje se obraća na starije od 65 i ljude koji su u velikom riziku da teško obole od pneumokokne bolesti. Tu se pre svega misli na one koji nemaju slezinu, osobe sa ozbiljnim oštećenjem imuniteta - HIV pozitivne osobe, transplantirane, obolele od malignih bolesti", rekao je Minić.

On je naveo da je pneumokokna bolest vodeći uzrok smrtnosti u svetu u svim starosnim grupama, što se može sprečiti vakcinacijom. Kako je rekao, u prenošenju virusa gripa deca imaju centralnu ulogu, što se, kaže, pokazalo i kod virusa korona, pa je rešenje u imunizaciji kompletne populacije dece.

Minić je istakao da se vakcinacijom dece čuvaju životi starijih osoba, koje su u najvećem riziku od komplikacija izazvanih virusima. Pomoćnica direktorke Kovid bolnice Batajnica UKC Srbije Aleksandra Radovanović Spurnić ukazala je da je u našoj zemlji od posledica kovida umrlo više od 16.000 ljudi, a broj registrovanih slučajeva prešao dva miliona i istakla da je vakcinacija najbolja zaštita od komplikacija izazvanih tim virusom.

"Nakon preležane bolesti dobija se imunitet koji je vremenski ograničen, pa osoba može ponovo da se inficira. To znači da se vakcine moraju davati na neki određeni period", kazala je ona.

Radovanović Spurnić je navela da lekari na osnovu kliničke slike pacijenata mogu da pretpostave da li je vakcinisan, te da su tokom pandemije nevakcinisani bili na bolničkom lečenju, imali komplikacije i nalazili se na intenzivnoj nezi.

Istakla je da je uprkos porastu broja obolelih od kovida trenutna epidemiološka slika stabilna, ali da je virus nepredvidiv, pa brojevi obolelih mogu biti i drastično uvećani.

"Trebalo bi da svi prime četvrtu dozu vakcine, a posebno građani koji imaju hronične bolesti, koji su u visokom riziku, kao što su stariji od 65 godina", kazala je Radovanović Spurnić.

Potpredsednik Foruma pacijenata Srbije Predrag Slijepčević rekao je da je naučna činjenica da vakcine spasavaju živote ljudi, sprečavaju teža oboljenja i komplikacije, te da je, kako je naveo, neodgovorno širiti dezinformacije o njihovom dejstvu.

"Svako ko tvrdi drugačije svesno i namerno ugrožava vaš život, živote vaših najbližih", kazao je Slijepčević.

Skup "Povuci pravi potez" zajednički su organizovali Forum pacijenata Srbije, Respiratorni edukativni centar i strukovno udruženje pulmologa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.