Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2017, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji u RS zabrinuti zbog obustave vakcinacije: Nema petovalentnih vakcina

BANJALUKA - U RS u posljednjih nekoliko dana zavladala je nestašica petovalentnih vakcina, što je zabrinulo roditelje jer ne znaju kada će cjepivo za njihovu djecu ponovo biti dostupno.

"Zvala sam Centar za vakcinaciju Doma zdravlja da vidim kada mogu dovesti svoje šestomjesečno dijete na vakcinaciju i rekli su mi da trenutno nema petovalentnih vakcina, te da pozovem sredinom sljedeće sedmice, da će tada znati hoće li ih biti i kada", navodi Dragana K. iz Banjaluke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << podsjećajući da se često dešavaju ove nestašice.

Kako navode iz Doma zdravlja Banjaluka, u Centru za vakcinaciju od 12. decembra nema Pentaxim vakcine.

"Informaciju koju smo dobili od Instituta za javno zdravstvo RS, a koji je zadužen za nabavku i distribuciju, je da se nova isporuka vakcine očekuje u skorije vrijeme", poručuju iz DZ Banjaluka.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS nismo dobili potvrdu kada će ovih vakcina ponovo biti na stanju, kao ni šta je razlog nestašice.

Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, slaže se da tehničke poteškoće ne bi trebalo da budu briga roditelja, te apeluje na nadležne da ubrzaju procedure.

"Ukoliko se u startu kasni s primanjem vakcine, onda se čitav kalendar imunizacije dovodi u pitanje", tvrdi Lolić.

Naime, petovalentna vakcina je jedna od prvih koje djeca primaju.

Ova vakcina se daje u prvoj godini života, u trećem, petom i krajem šestog mjeseca, te s navršenih 18 mjeseci, kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dječje paralize.

Prema kalendaru vakcinacije u Srpskoj, Pentaxim vakcina obavezna je za svu djecu i najbolje ju je primiti na vrijeme.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.