Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Severnobačkom okrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:17

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Severnobačkom okrugu

Danas je u Severnobačkom okrugu počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina je preporučena starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Gripa još uvek nema, dnevno se beleži od trideset do pedeset noobolelih od kovida, a povećan je i broj dece u ambulantama, sa blažim kliničkim slikama.

Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš raspolažu sa deset hiljada četvorovalentnih vakcina protiv gripa. Ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brojka je veća u odnosu na prethodne godine, jer je procenjeno da će zbog popuštanja mera za suzbijanje kovida doći do porasta broja slučajeva svih kapljičnih infekcija, pa i gripa. Zbog toga se savetuje određenim društvenim grupama da prime ovu vakcinu.

”Svakako stariji sugrađani, znači iznad šesdeset i pet godina života, njima je vakcina svakako besplatna, kao i mlađi koji imaju neko hronično oboljenje. Što je veći broj hroničnih oboljenja, veći je i razlog da prime vakcinu protiv gripa. Inače, donja granica za vakcinu “Vaksigrip” je samo pola godine života, znači i deca od šest meseci života pa na više mogu da se vakcinišu. Iskustva s vakcinom “Vaksigrip” su odlična, koristimo je više godina, čak i decenija, tako da nema razloga da svako ko želi da izbegne grip se ne vakciniše blagovremeno, a to je najbolje u mesecu oktobru”- smatra epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki.

Pojava gripa sporadično se registruje u Evropi, gde i dalje dominira kovid.

“Očekuje se da će u narednom periodu doći do pojave gripa i kod nas, a potom i do porasta, svakako. Za sada, kovid dominira. Dnevno beležimo od trideset do pedeset novoobolelih na teritoriji okruga. U svakom slučaju, ukoliko građanin ima bilo kakvu respiratornu tegobu, najbolje da se javi u Respiratornu ambulantu i da prepusti lekarima dijagnostiku”- dodaje on.

U pedijatrijskim ambulantama, s početkom nove školske godine, povećan je broj najmlađih pacijenata, što je bilo i očekivano, ali su u pitanju blaži virusi, sa blažim kliničkim slikama.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.