Kovid u Americi: Manje od 300 preminulih dnevno, skoro 150 miliona potpuno vakcinisanih

Izvor: VOA, 21.Jun.2021, 20:05

Kovid u Americi: Manje od 300 preminulih dnevno, skoro 150 miliona potpuno vakcinisanih

Broj preminulih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama na dnevnom nivou prvi put je manji od 300 od početka globalne pandemije marta 2020. Istovremeno, masovnom kampanjom vakcinacije u ponedeljak se stiglo nadomak brojke od 150 miliona potpuno imunizovanih američkih građana, izvestila je agencija Asošijeted pres. Inače, Kovid 19 je tokom 2020. bio među tri najučestalija uzroka smrti u Sjedinjenim Državama – iza srčanih bolesti i raka, pokazuju podaci Centara za za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Sada se, međutim, nalazi daleko iza drugih uzročnika smrti poput, nesreća ili pak bolesti disajnih organa. Ukupan zvaničan broj preminulih od posledica koroanvirusa u SAD-u premašio je 600.000 – dok je u svetu život izgubilo 3.9 miliona ljudi – a veruje se u oba slučaja da su te brojke veće. Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine. Dnevni prosek novoobolelih u SAD iznosi 11.400 nasuprot više od četvrtine miliona građana koliko je iznosio početkom januara. Prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva smanjen je na oko 293 – pošto je sredinom januara iznosio 3.400, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Država Njujork najviše je pretprela na vrhuncu pandemije u proleće 2020. Guverner Endrju Kuomo objavio je da je deset osoba preminulo u ponedeljak od posledica Kovida. Dnevni broj smrtnih slučajeva na vrhuncu pandemije iznosio je 800.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Studija: Mlađi Amerikanci manje skloni da se vakcinišu protiv Kovida

Izvor: VOA, 22.Jun.2021, 18:01

Više od 70% Amerikanaca starijih od 30 godina dobilo je bar jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, saopštila je Bela kuća, iako se čini da predsednik Džo Bajden neće uspeti da ostvari cilj da isti procenat svih odraslih Amerikanaca bude vakcinisan do 4. jula. Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.