Novi Sad: Vakcine protiv HPV-a besplatne za mlade od 12 do 18 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 18:25

Novi Sad: Vakcine protiv HPV-a besplatne za mlade od 12 do 18 godina

Grad Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji, koji, drugu godinu zaredom, obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece od dvanaest do osamnaest godina, protiv HPV-a, virusa koji je među glavnim uzročnicima raka grlića materice. Projekat preporučene imunizacije, koji su osmislili stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ove godine će, osim ženske, obuhvatiti i mušku decu, koja su iz Novog Sada.

Ove godine iz budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to je konkretan odgovor Grada Novog Sada u borbi protiv raka grlića materice.

"Ovo nije prvi put da Grad Novi Sad izdvaja sredstva za nabavku HPV vakcina. I prošle godine zajedno sa Ministarstvom za demografiju i populacionu politiku, ukupna vrednost projekta je bila 10 miliona,od čega je Grad izdvojio 1,5 miliona. Znači, ove godine smo faktički 10 puta više izdvojili novaca za nabavku HPV vakcina", rekao je dr Dragan Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Novi Sad je u ovom trenutku jedini grad koji je omogućio besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a, obezbeđeno je 2.270 doza, koje će se davati ženskoj i muškoj deci uzrasta do 18 godina, koja još nisu imala seksualne odnose, a samim tim ni kontakt sa HPV-om.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, jedna je od najispitivanijih na svetu, upravo jer je namenjena deci, a dokazano je da ispoljavaju dejstvo desetak godina od primanja.

Dr Mirjana Štrbac, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine navodi da je nabavljeno 2.270 doza ove vakcine.

"Ali zavisi ko se prvi javi, koji uzrast. Jer uzrast od 12 do 14 godina dobija dve doze vakcina, a uzrast od 15 do 18 tri doze. I, ako vi imate veliki broj dece, dakle, nismo ograničili, nismo pravili selekciju koliko će dece u kojoj grupi da se vakciniše, nego ko prvi dođe do pedijatra, ko prvi dođe do vakcine", objasnila je doktorka Štrbac.

Reč je o veoma skupim vakcinama, koje u apoteci koštaju i do 15 hiljada dinara, te lekari pozivaju roditelje dece da iskažu interesovanje izabranom pedijatru. Prijave će početi posle 15. oktobra, a vakcinacija bi trebalo da krene u prvim danima novembra, u ambulantama Doma zdravlja "Novi Sad".

"Svi ginekolozi smo svedoci činjenice da se karcinom grlića javlja u sve mlađem uzrastu, ranije je to bilo rezervisano za žene do 45, 50 godina, period menopauze, međutim sada ima dosta mladih devojaka, koje već čak i pre 25. godine obole od karcinoma grlića materice, tako da je itekako bitno, jer se ovo smatra primarnom prevencijom", ukazuje dr Ljerka Popov, ginekološkinja Doma zdravlja "Novi Sad".

Imunizacija protiv HPV virusa u svetu je zaživela 2006. godine i u tom periodu do sada je vakcinisano više od milion dece.

Zemlje, poput Velike Britanije, Švedske i Australije, smanjile su stopu obolevanja od karcinoma grlića materice za 88 odsto. Očekivanja su da će se isti efekti postići i u našoj zemlji, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije, poručuju stručnjaci, jeste podizanje svesti o značaju imunizacije.


Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održana radionica o istinama i zabludama o vakcinaciji: Aktivna imunizacije je neophodna u borbi protiv korone, ALI NE ZABORAVITE I NA OSTALE BOLESTI

Izvor: Blic, 29.Sep.2021, 16:29

Aktivna imunizacija protiv oboljena izazvanih streptokokusom pneumonije od 2018. godine sprovodi se u našoj zemlji i preporučuje se najrizičnijim grupama stanovništva, posebno pacijentima sa hroničnim bolestima, starijim od 65 godina kao i deci predškolskog i školskog uzrasta, istakao je prof....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.