Nova studija otkriva: Da li vakcine protiv koronavirusa utiču na plodnost?

Izvor: B92, 22.Jan.2022, 21:48

Nova studija otkriva: Da li vakcine protiv koronavirusa utiču na plodnost?

Nova studija dodaje sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv koronavirusa i smanjene šanse za začeće.

Umesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen koronavirusom u roku od 60 dana, što nudi još više razloga da se vakcinišu, jer bi bolest mogla kratkotrajno da utiče na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.

"Ovi nalazi ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to da infekcija koronavirusa kod muškaraca može da bude povezana sa kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv virusa ne utiče na plodnost partnera", kažu istraživači, sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Bostonu i druge institucije širom SAD, piše u studiji.

Istraživači su napisali da “ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti lečenju plodnosti i ispitivanja vakcine protiv kovida 19, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije protiv kovida 19 i niže plodnosti”.

Oni su dodali da “nekoliko studija nije dokumentovalo značajnu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i rizika od pobačaja”.

Ispitanici primili najmanje jednu dozu

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a istraživači su ih pratili do novembra 2021, piše CNN.

Tokom studije, žene su popunjavale onlajn upitnike svakih osam nedelja o svojoj reproduktivnoj i medicinskoj istoriji, između ostalih faktora, i imale su mogućnost da pozovu svoje muške partnere da popune upitnike.

Među učesnicima, 73 odsto žena i 74 odsto njihovih muških partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida 19.

Istraživači su analizirali odgovore iz upitnika i nisu našli nikakvu povezanost između vakcinacije protiv korone i verovatnoće začeća tokom jednog menstrualnog ciklusa. Ipak, podaci su pokazali da iako prethodna infekcija kovida 19 nije bila snažno povezana sa verovatnoćom začeća među ženama, ali kod muškaraca koji su imali virus je postojala povezanost sa “prolaznim smanjenjem” verovatnoće začeća

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopštenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 odsto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana pre ciklusa, u poređenju sa parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan.

Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo šta bi moglo da dovede do ovih nalaza, ali poznato je da groznica smanjuje broj spermatozoida i simptom je kovida-19, prema NIH.

“Nalazi pružaju uveravanje da vakcinacija za parove koji planiraju decu izgleda ne utiče na plodnost”, rekla je u saopštenju dr Dajana Bianki, direktorka “NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development”, koji je finansirao studiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.