Nemačka uvodi obaveznu vakcinaciju

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka uvodi obaveznu vakcinaciju

Protivnici vakcinacije protiv boginja proteklih godina često su navodili kako bi Srbija trebalo da se ugleda na Nemačku gde takva imunizacija dece nije obavezna. Međutim, Bundestag im je ovaj argument uskratio usvajanjem zakona kojim se propisuje obavezna vakcinacija dece od marta 2020. i kazna do 2.500 evra za roditelje koji odbiju da vakcinišu dete.
Zakon je dobio podršku vladajućih demohrišćana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i socijaldemokrata, kao i opozicionih liberala. Nekoliko poslanika Zelenih i Levice uzdržali su se od glasanja, a poslanici Alternative za Nemačku su glasali protiv.

Prema rečima ministra zdravlja Jensa Špana, ovo je "zakon o zaštiti dece u pravom smislu te reči".
"Male boginje nisu dečje oboljenje", rekao je Špan dodajući da je ova zaraza izuzetno prenosiva i predstavlja "mučenje za decu i odrasle".
"Zajednički cilj nam je da u budućnosti niko više ne mora da oboli od malih boginja", istakao je Špan.
Ukazao je na to da je posebno maloj deci neophodna "specijalna zaštita" i da ona ne mogu sama da odluče o tome da li će se vakcinisati, te da zbog toga vakcinacija mora biti obavezna.
Novi zakon propisuje da će od marta 2020. roditelji za prijem dece u vrtić ili školu morati da dokažu da su im deca vakcinisana.
Obaveza vakcinacije odnosi se i na sve koji rade sa decom, osoblje u vrtićima, školama, medicinskim ustanovama i socijalnim ustanovama, kao što su skloništa za izbeglice.
Deca i osoblje u ovim ustanovama imaće rok da najkasnije do kraja jula 2021. donesu dokaz da su vakcinisani ili da su preležali boginje.
Ministar Špan je istakao da će od ovoga naročito imati koristi bebe mlađe od godinu dana, koje iz medicinskih razloga ne smeju da budu vakcinisane, jer će vakcinacija dvogodišnjaka do petogodišnjaka biti od velikog značaja za zaštitu beba.
"Svaki lekar, uključujući i pedijatre, trebalo bi da bude spreman da vakciniše i odrasle", rekao je Špan na zasedanju Bundestaga.

Iako ovaj zakon, zapravo, propisuje obavezu vakcinisanja protiv malih boginja, deca će biti zaštićena i od zauški i rubeola, a u nekim slučajevima i od ovčijih boginja, jer je u Nemačkoj moguće nabaviti samo trovalentne ili četvorovalentne vakcine, a ne vakcine za svaku bolest posebno.
Male boginje spadaju među najzaraznije bolesti u svetu i šire se kapljično i fizičkim kontaktom.
Zakon je naišao i na kritike i na pohvale. I dok je Nemački etički savet izneo zabinutost zbog mešanja države u ovu oblast, brojni zdravstveni radnici i Nemačka lekarska komora pozdravili su odluku, ocenjujući je kao "važan korak u pravo vreme".
Nemačka se suočava sa velikim porastom slučajeva malih boginja, pa je tako u ovoj godini registrovano oko pet stotina obolelih.
Svetska zdravstvena organizacije (SZO) smatra da je za iskorenjivanje ove bolesti neophodno da 95 odsto stanovništva bude vakcinisano. Prema izveštaju nemačkog Instituta "Robert Koh", 93 odsto dece koja kreću u školu u Nemačkoj vakcinisana su i revakcinisana.
Prošlog avgusta SZO je objavila izveštaj u kojem navodi da postoji "dramatični povratak" malih boginja u Evropi, delimično pomognut odbijanjem vakcinacije, sa skoro 90.000 ljudi koji su oboleli u prvoj polovini 2019. godine.
I dok je nemačka lekarska komora podržala donošenje ovog zakona, Udruženje "Lekari za individualno odlučivanje o vakcinaciji" usprotivili su se tome, smatrajući da bi svaki roditelj trebalo da ima pravo da odluči da li će imunizovati svoje dete.
Prema oceni lekara iz tog udruženja, zakon je neustavan i nepotreban. Oni ističu da bi uvođenje vakcine za svako oboljenje pojedinačno umanjilo skepsu roditelja koji sumnjaju da viševalentne vakcine mogu imati negativne efekte i posledice.
Kritike su stigle i od Nemačke asocijacije gradova, u kojoj smatraju da će novi propis doći u sukob sa postojećim zakonom koji svakom detetu garantuje pravo na mesto u vrtiću.
I dok protivnici smatraju da ovaj zakon uskraćuje slobodu, ministar zdravlja ističe da se njegova ideja o slobodi ne zaustavlja samo na nivou individue i da se postavlja pitanje da li neko u javnom prostoru "druge nepotrebno izlaže opasnosti".
"A infekcija malim boginjama je nepotrebna opasnost u 2019. godini", rekao je Špan.
"Sloboda takođe znači da ja neću nepotrebno druge izlagati riziku i zbog toga je, gledajući iz perspektive osiguranja slobode, ovo dobar zakon, jer štiti slobodu i zdravlje", zaključio je Špan.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.