Naučni skup o vakcinaciji prevremeno rođene i bolesne novorođenčadi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup o vakcinaciji prevremeno rođene i bolesne novorođenčadi

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a uz podršku UNICEF-a, održan je sastanak na temu vakcinacije prevremeno rođene i bolesne novorođenčadi. Eminentni stručnjaci i ovom prilikom poslali su poruku da vakcina nema alternativu.

Najčešća dilema koju imaju, ne samo roditelji prevremeno rođene dece, nego i lekari, jeste kada vakcinisati takvo dete i može li vakcina ona dovesti do pogoršanja osetljivog zdravlja deteta.

"Velike studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su pokazale da decu koja su prevremeno rođena ili koja su bila kritično bolesna u neonatalnom periodu treba vakcinisati u vreme kada im pripada po kalendaru vakcinacije... Zašto? Zato što je njihovo zdravlje već oštećeno i sve bolesti koje su preventabilne vakcinacijom mogu pogoršati njihovo stanje", kaže Aleksandra Doronjski- pedijatar neonatoolog.

Skup na ovu temu u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine podržao je i UNICEF, koji kao što je poznato snažno zagovara imunizaciju, a čija istraživanja govore da roditelji u Srbiji i dalje oklevaju kada je u pitanju vakcinacija.

Imajući u vidu da su zdravstveni radnici profesionalci u koje roditelji veruju, zato nam je jako važno da sa ovog skupa i sa skupova sličnog ovome izađe jasna poruka o tome da je imunizacija više nego naučno dokazana i potvrđena efikasna preventivna mera koja čuva zdravlje dece i to posebno prevremeno rođene i najugorženije i bolesne dece", kaže Ivana Mišić, UNICEF.

Stručni skupovi mesto su gde se otklanjaju dileme i razmenjuju iskustva, a ovaj u Novom Sadu okupio je najeminentnije stručnjake iz cele Srbije, kada je reč o ovoj oblasti.


Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.