Naučni skup: Obavezna vakcinacija i prava građana tokom pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 15:52

Naučni skup: Obavezna vakcinacija i prava građana tokom pandemije

Da li je uvođenje obavezne vakcinacije neophodno? Kakvo je stanje u privredi i koja su to prava građana narušena tokom pandemije, bila su jedne od tema sa 18-og naučnog skupa koji je organizovao Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

Ovogodišnjem skupu prisustvovalo je oko 30 akademika i profesora sa pravnih fakulteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kipra i Crne Gore. Oni su na ovogodišnjem skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmenjivali znanja i iskustva iz oblasti ljudskih prava tokom pandemije.

Prof. dr Vesna Vučković, Vrhovni sud Crne Gore kaže: "Postavlja se pitanje: Koliko možemo to u pandemiji Kovida 19 i zaštitimo. Posebno neka osnovna ljudska prava i slobode, što je i ovogodišnja tema naučnog skupa i nadam se da ćemo se svi koji smo doprineli svojim radovima i učešćima prikazati koliko se ona krše."

Prof. dr Mirko Kulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe ističe:

"Mi smo hteli da damo svoj doprinos u borbi protiv ove opake bolesti tako što ćemo to staviti na dnevni red, razmatrati neka pitanja pre svega sa pravnog aspekta, onda se tu uvek pojave drugi aspekti da analiziramo kako se država ponaša u tim uslovima, koje su njene obaveze, kako privreda može da se snalazi u ovim situacijama."

Svaka diskusija u medijima, akademskim zajednicama i nevladinim organizacijama je dobrodošla jer se na taj način skreće pažnja na rešavanje pojedinih problema u društvu, kažu iz pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje.

Prof dr. Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje napominje:

"Generalno to je dobro za relaksaciju ove teme u društvu koja je uistinu podelila naše društvo, ali mislim da su važne osim zdravstvenih aspekata i pravni koji svedoče o tome da li smo mi kao pojedinci zaista ljudi sa svojim pravima naravno i obavezama i koliko zaista mi doprinosimo u rešavanju nekih problema."

Da su - razmena iskustava iz sfere prava i skretanje pažnje o zaštiti ljudskih prava - značaj ovakvih naučnih skupova, zaključeno je na skupu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.