NA SVADBE I VESELJA USKORO ALI VEROVATNO POD JEDNIM USLOVOM: Dr Kon o kaznama, kafićima i masovnoj vakcinaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 11:25

NA SVADBE I VESELJA USKORO ALI VEROVATNO POD JEDNIM USLOVOM: Dr Kon o kaznama, kafićima i masovnoj vakcinaciji

Masovna vakcinacija je naš jedini izlaz, a na svadbe bi se moglo ići sa negativnim pcr testom

Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da restriktivne mere protiv korona virusa daju rezultate u Srbiji, ali da je jedini izlaz - masovna vakcinacija.

- Sigurno da mere daju rezultate, pokušavamo da nađemo balans koji teško razumeju čak i neki lekari. Mora se sačuvati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i posao, s druge strane, tu je vakcinacija. Brzina vakcinacije direktno utiče na epidemiju - rekao je Kon na TV K1.

On je otkrio statistiku o broju vakinisanih u glavnom gradu i pohvalio još neke gradove.

- Beograd je dostigao 42 odsto ljudi koji su primili bar jednu dozu, a oko 30 odsto su primili već dve doze. Ta situacija ne može da se poredi gde je obuhvat jedva dvocifren. Vidi se pad u Nišu i Novom Sadu. U takvim okolnostima, ono što se može očekivati jeste da tamo gde je veći obuhvat da dođe do bržeg pada virusa, a to ne može da se zanemari - dodao je Kon.

Naglasio je da, međutim, građanima nedostaje disciplina.

- Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere - 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica - upozorava Kon.

- Sad se od Kriznog štaba očekuje otvaranje. Da li očekujete da će biti išta drugačije u zatvorenom nego u otvorenom? Svi se ponašaju u kafiću kao da su u zaštićenom, kao u bunkeru, što je potpuno naopako. Jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Ne napadam nikoga, samo konstatujem. Ne mislim da treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i greota je da nam se ponovo virus pokrene nakon uskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad - predviđa poznati epidemiolog.

On je uporedio situaciju sa Izraelom, gde su građani počeli normalno da žive.

- Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite iz maske, sve vreme su nošene maske, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100, dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period - ukazuje Kon.

Novo upozorenje je došlo od Kona - nailazi završetak škole, mature, a dodaje i da predstoji period svadbi.

- Mi se ponašamo kao da se apsolutno ništa ne dešava. Mislite da ćemo na stadionu drugačije da se ponašamo? Muzičari nisu problem, epidemiološki, jer su na pet metara od stola ili imaju pleksiglas ispred sebe. Jedna je mogućnost da se testiraju oni koji dolaze na veselje, ili da budu vakcinisani, a oni koji nisu, moraju da koriste maske - rekao je Kon.

- Da li je važna samo kazna, a ne zaražavanje? Mene kazne ne interesuju. Kazna je za nekoga motivacija, neko nosi masku samo da ne bi bio kažnjen. Svi očekuju od Kriznog štaba da čarobnim štabićem donosi mere koje će da reše situaciju. Neću da generalizujem, nije baš na svakom mestu da se ne poštuju mere. Da je kazna 800 evra kao u Sloveniji, drugačije bi bilo. U Velikoj Britaniji je 10.000 funti, ali nije poenta u kaznama. Da je uspešno sprovedeno ovo sa baštama, mirno bi mogli da dočekamo svadbe i kraj školske godine - rekao je Kon.

On kaže da sve može da se otvori samo pod uslovom da se poštuju mere.

- Postoji ogroman pritisak da se sve otvori. Kada nam opada broj obolelih, ne smemo da dozvolimo da se brojke opet podignu. U Beogradu je prosek kod vakcinisanih 59 godina, a gradom najviše cirkulišu između osobe između 20 i 50 godina. Situacija zavisi od cirkulacije virusa - rekao je Kon.

On očekuje bolju situaciju za 15 dana.

- Možda će malo poremetiti uskršnji praznici, ali ne očekujem neko veliko pogoršanje. Ovde neko pokušava da pokaže da mere ničemu ne služe, ne mogu da objašnjavam to. Ovde je teže prikazati dokaze za mere, jer kad smo ih uveli, krenulo je da se vide rezultati. Sve zavisi kojim očima se gleda. Tvrdim da i u svetu dolazi do spuštanja aktivnosti virusa gde se uvode mere - ističe Kon i dodaje da statistika kaže da u svetu, pa i kod nas, postoji oko dva odsto tvrdih antivakcinaša, dok je 30 odsto neodlučno.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kon upozorio: Jedini izlaz - masovna vakcinacija

Izvor: B92, 25.Apr.2021

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da restriktivne mere protiv koronavirusa daju rezultate u Srbiji, ali da je jedini izlaz - masovna vakcinacija..."Sigurno da mere daju rezultate, pokušavamo da nađemo balans koji teško razumeju čak i neki lekari. Mora se sačuvati i posao, s druge strane, tu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.