U Srbiji 241 novozaraženi, lekari ukazuju na pogoršanje situacije

Izvor: VOA, 26.Jul.2021, 11:37

U Srbiji 241 novozaraženi, lekari ukazuju na pogoršanje situacije

Prema zvaničnim podacima, u protekla 24 sata u Srbiji je registrovan 241 novozaraženi koronavirusom na 8.817 testiranih uzoraka. Preminula je jedna osoba. U bolnici je 338 pacijenata, a na respiratorima njih 11.  Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kazao je da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava i da će se i dalje pogoršavati u avgustu, kao i da "čitav život zavisi od vakcinacije". Zvanično, prvu dozu vakcine primilo je 2.656.365 državljana Srbije, a drugu dozu 2.547.765. Kon je za TV Pink rekao da bi najveći skok bio do sada da nema vakcinisanih, ali konstatovao da "pogotovo mladi zabijaju glavu u pesak". "Ono što je sa druge strane činjenica jeste da imamo veliki broj imunih, ali ima i izmene virusa... Sasvim je jasno da će kod nas doći do četvorocifrenih brojeva dnevno, to je potpuno jasno", rekao je Kon, prenosi Fonet. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je za RTS da je trenutna situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća, te da je "vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen".  "Evidentno je, s pojavnom sunčanih dana i godišnjih odmora, da su ljudi zaboravili da je koronavirus prisutan i da su zaboravili da treba da se vakcinišemo. Uglavnom su svoju pažnju usmerili na korišćenje godišnjih odmora i opustili se", rekao je Đerlek i istakao "da to razume", ali i upozorio da je rizično nevakcinisan ići na odmor i mešati se sa državljanima drugih zemalja gde je situacija loša. Govoreći o potencijalnoj trećoj dozi vakcine protiv Kovida, Đerlek je rekao da je posebno potrebna hroničnim bolesnicima, onkološkim i transplantiranim pacijentima, pacijentima starijim od 70 godina, zaposlenima u zdravstvu i službama socijalne zaštite, a da imaju pravo da je prime i svi građani kod kojih prve dve doze nisu proizvele očekivani imunološki odgovor. Predrag Kon ističe da je potrebno da prođe bar šest meseci od druge doze vakcine da bi se prmila treća. On kaže da je preporuka da treća doza bude jedna od RNK vakcina, Fajzer ili Moderna, ali da će se o tome razgovarati na sednici Kriznog štaba koja je najavljena za 1. avgust.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Broj vakcinisanih stalno raste": Za osam dana prvu i drugu dozu primilo 34.800 građana Srpske

Izvor: Blic, 26.Jul.2021

U Republici Srpskoj je, prema do sada dostavljenim podacima od strane zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo RS, u poslednjih osam dana u kojima se obavljala vakcinacija, oko 34.800 građana vakcinisano prvom ili drugom dozom vakcina protiv korona virusa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.