Kriza malih boginja u svetu, Lončar: Vakcinacija jedino rešenje

Izvor: B92, 18.Apr.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza malih boginja u svetu, Lončar: Vakcinacija jedino rešenje

Severnomakedonska komisija za infektivne bolesti proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji te zemlje, a Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se broj obolelih u prva tri meseca 2019. učetvorostručio u odnosu na isti period prošle godine. Postavlja se pitanje kakve će mere biti preduzete kod nas.

Svet je "usred krize malih boginja", a za to je krivo širenje konfuznih i kontradiktornih informacija o vakcinama, ističu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za Televiziju "Prva" da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja.

"Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo je imunizacija. Bilo gde kada dodje do pada imunizacije ispod 95 procenata stanovništva, postoji mogućnost da dođe do epidemije", ističe ministar i dodaje da smo 2017. godine bili ispod 81 posto zahvaljujući propagandi i slušanju raznih šarlatana, koji će, nada se on, snositi odgovornost.

Tada je, kaže ministar, bilo registrovano 5.800 obolelih, a 15 mrtvih.

Lončar kaže da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da se taj broj još poveća.

Više o ovoj temi poslušajte u prilogu u nastavku.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U SEVERNOJ MAKEDONIJI PROGLAŠENA EPIDEMIJA: Registrovano 961 slučajeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2019

Severnomakedonska komisija za infektivne bolesti proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji te zemlje...Od početka godine registrovano je 961 slučajeva...Prema rečima Vladimira Mikića iz Instituta za javno zdravlje to je učinjeno kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti...Kao još jedna...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.