KOLIKA JE VAŽNOST VAKCINACIJE MLADIH I TRUDNICA? Dr Jovanović dala stručan odgovor i preporuku na goruće pitanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 08:01

KOLIKA JE VAŽNOST VAKCINACIJE MLADIH I TRUDNICA? Dr Jovanović dala stručan odgovor i preporuku na goruće pitanje

Iz dana u dan raste broj vakcinisanih u Srbiji. Do sada, najviše građana koji su primili obe doze imaju Beograd, Novi Sad, Užice, Niš, Priboj...

U Srbiji je do sada dato 3.850.413 doza vakcina protiv koronavirusa. Obe doze primilo je ukupno 1.665.784 građana. Stručnjaci pozivaju na vakcinaciju. Regulatorna tela u Evropi, svetu, i kod nas - uz nova saznanja - preporučuju i vakcinaciju mladih, kao i trudnica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Vakcinu možete da primite bez zakazivanja, i u domu zdravlja, autobusu, na sajmu i na mnogo drugih mesta, a doza ima dovoljno.

- Sve vakcine su dobre, i jako je važno u kratkom vremenskom periodu sprovesti vakcinaciju, nije važno mesto, nije važan grad, ali je važno da što pre u što većem broju dođemo do kolektivnog imuniteta - navodi prim. dr Verica Jovanović, vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svetska regulatnorna tela do sada su odobrila jedino "Fajzer-Biontek" vakcinu. Međutim ima nagoveštaja da bi ona mogla da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina već krajem meseca. Takvu odluku već je donelo američko regulatorno telo.

- Ovo je važan dan jer je vakcina "Fajzer-Biontek" protiv kovida odobrena za korišćenje kod adolescenata već od 12. godine. To je veliki korak za našu državu. Vakcinisanje mlađe populacije vodi nas bliže ka povratku normalnosti i okončanju pandemije - navodi dr. Dženet Vudkok, iz Federalne agencije za lekove.

I od naših stručnjaka apel da se i mladi iznad 16 godina, koji su vrlo često i superprenosioci virusa iako nemaju simptome, kao i trudnice, koje nažalost takođe kovid 19 ne zaobilazi, da se vakcinišu.

- Ja bih htela da kažem da je kroz vreme došlo i do promena određenih stavova kada je u pitanju proširenje ciljnih grupa za vakcinaciju. Imamo zvaničnu preporuku da sve trudnice kada završe sa procesom organogeneze, u konsultaciji sa ginekologom mogu da se vakcinišu, naročito one koje su u rizičnim stanjima, kao što je dijabetes, koji može da ugrozi trudnoću - objašnjava prim. dr Verica Jovanović.

A zato što virus ne poznaje granice, u organizaciji RTS-a i Ministarstva zdravlja Srbije, u Institutu za javno zdravlje "Batut" počela je imunizacija medijskih radnika iz regiona. Među prvima, na vakcinaciju su se odazvale kolege Javnog servisa Bosne i Hercegovine, više od stotinu njih.

- Samo želim da svi ostanemo zdravi, koliko znam vakcijancija je neophodna od davnina, kako za decu, tako i protiv pandemije - navodi Marsela Bilić, BHRT.

Njen kolega Samir Čulić navodi da bi na vakcinaciju u Sarajevu čekao još nekoliko meseci.

- Pretpostavljam kad bismo čekali vakcinaciju u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu konkrento, da bi se načekali još sigurno nekoliko meseci jer količina koju trenutno imamo u Bosni i Hercegovini nije dovoljna da uključi i ove mlađe grupe stanovništva za sada - dodaje Čulić.

Edis Alić navodi da je vakcinacija put ka pobedi koronavirusa i vraćanju normalnom životu.

Da se zaštite od koronavirusa, u Beograd će doći i kolege iz drugih javnih servisa u okruženju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.