Izvor: RTS, 19.Maj.2022, 13:22

Janković: Vratiti vakcinaciji status najznačajnijeg preventivnog sredstva

Moramo da povratimo poverenje, kako kod roditelja tako i kod jednog dela zdravstvenih radnika, vaspitača i svih ostalih koji mogu da utiču na to da se vakcinacija vrati u onaj status koji je duže od dva veka imala, a to je status najznačajnijeg preventivnog sredstva u modernoj medicini, kaže imunolog Srđa Janković.
Na tribini "Tiče se svakog deteta", koja je u organizaciji doma zdravlja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Predškolske ustanove "Mladost" i UNICEF-a, u sredu održana U Novom Pazaru, stručnjaci su govorili o značaju redovne vakcinacije dece s ciljem da se poveća procenat imunizacije MMR-om.

Janković je istakao da, nažalost, postoji trend u mnogim mestima, ne samo u Srbiji, a to je globalni fenomen gubitka poverenja u vakcinaciju.
"Sada pričamo o redovnim vakcinama, protiv bolesti protiv kojih već dugi niz godina vakcinišemo decu. Pandemija to jeste poremetla iz više razloga, ali ono na čemu sada moramo da radimo je da povratimo poverenje jer je vakcinacija sačuvala milione ljudskih života", istakao je Janković.
Dodaje da, ako obuhvat vakcinacije nastvi da pada, odnosno ako se hitno ne poboljša, možemo da očekujemo povratak nekih zaista opasnih bolesti koje već dugo, zahvaljujući vakcinaciji, ne viđamo.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.