Endokrini hirurg otkriva na koji način koronavirus utiče na štitnu žlezdu VIDEO

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 09:56

Endokrini hirurg otkriva na koji način koronavirus utiče na štitnu žlezdu VIDEO

Više od godinu dana živimo sa strahom, strepnjom, a mnogi i sa posledicama koje nosi koronavirus. Sada kada je i vakcinacija naša realnost, mnogi se pitaju da li prvo ispitati nivo hormona, pa onda ići na imunizaciju, ali kako kaže endokrini-hirurg dr Dejan Ilinčić, oni koji imaju problem sa štitnom žlezdom svakako treba da idu na redovne kontrole zbog svoje bolesti.

"Oni koji nemaju problem sa štitnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žlezdom nemaju potrebe da idu na kontrolu pre vakcine, a oni koji imaju, svakako da idu na kontrole".

Doktor dodaje da svaka viroza, pa i koronavorus pogađa sve organe u organizmu, pa tako i štitnu žlezdu.

"Najviše posledica ovaj virus izaziva na plućima i srcu, ali opisani su slučajevi da ostavlja posledice i na rad štitaste žlezde, istina ne često dešava se da nakon korona infekcije zaostaje hipotireoza, odnosno smanjeni rad šitaste žlezde. A tokom same infekcije nije zabeležemo da su pacijenti sa hipotireozom ili hipertireozom imali teži ishod bolesti".

Stres genealno utiče na rad štitate žlezde tako da, kako kaže dr Ilinčić, negde ima razloga očekivati da će biti povećan porast obolelih. Na operaciju mogu da idu oni koji su preležali kovid 19, već nakon mesec dana.

Što se samog oporavka tiče, oporavak nakon operacija štitnjače je zaista lagan i kratak.

"To je jedan mali rez od svega dva centimetra, ne povređujemo ostala tkiva kada prilazimo štitastoj žlezdi, tako da nakon same intervencije ostaje minimalan rez, pa pacijent već nakon sat ili dva može da izađe iz bolnice i sutra se vrati normalnim aktivnostima", objašnjava endokrini hirurg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI TREBA IĆI NA KONTROLU PRE VAKCINACIJE? Dr Ilinčić otkriva na koji način korona virus utiče na štitnu žlezdu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021

Više od godinu dana živimo sa strahom, strepnjom, a mnogi i sa posledicama koje nosi korona virus...Sada, kada je i vakcinacija naša realnost, mnogi se pitaju da li prvo treba ispitati nivo hormona, pa onda ići na imunizaciju, ali kako kaže endokrini hirurg dr Dejan Ilinčić, oni koji imaju problem...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.