ČEKA NAS OBAVEZNA VAKCINACIJA? Evropski sud je rekao svoje, poznato kakva je porcedura i ko će moći da odbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 16:19

ČEKA NAS OBAVEZNA VAKCINACIJA? Evropski sud je rekao svoje, poznato kakva je porcedura i ko će moći da odbije

Evropski sud za ljudska prava nedavno je doneo presudu da je obavezna vakcinacija legalna, zadire u pravo na privatnost ali da ne predstavlja kršenje ljudskih prava u slučaju porodica u Češkoj. 

Ipak, to ne znači da će vakcina protiv koronavirusa još postati obavezna, niti za to još uvek ima uslova, ali presuda pokazuje da države mogu samostalno da odlučuju o tome da li će vakcinacija biti obavezna ili ne.

- Da bi bila obavezna, bilo koja vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protiv koronavirusa treba da dobije dozvolu za lek, za koju je potrebno vreme i dokazivanje efikasnosti. Nakon toga, države kao što je Srbija mogu tu vakcinu da dodaju spisku obaveznih vakcina, ukoliko odluče da je potrebno - kaže Marina Mijatović, iz nevladine organizacije za zaštitu prava građana u oblasti zdravlja i socijalne politike "Pravni skener".

Evropski sud nije doneo presudi da je vakcinacija obavezna niti dobrovoljna, već je odlučio o konkretnom slučaju u Češkoj. U ovoj zemlji postoji zakon o obaveznoj vakcinaciji i evropski sud poštuje taj zakon Češke.

Zakon u Srbiji takođe već propisuje obaveznu vakcinaciju za određena cepiva i zbog toga imamo zakonski prostor da uvedemo i vakcinaciju protiv kovida kao obaveznu, kada se za to steknu svi uslovi.

- Kada je obavezna vakcinacija u nekoj zemlji već legalna, to znači da i Evropski sud takvu odluku poštuje. Evropski sud reaguje ako se ispostavi da je neko pravo iz konvencije prekšeno, kao što su pravo na rad, ili pravo na obrazovanje. Roditelji koji smatraju da sud u njihovoj zemlji nije omogućio pravično suđenje u slučaju odbijanja vakcine, mogu se obrate evropskom sudu. Novčana kazna je deo zakonodavstva i to je takođe ostavljeno državama da regulišu da li će novčano kazniti svoje građane koji se ne vakcinišu ili neće - kaže Marina Mijatović.

Obavezna vakcinacija protiv kovida još uvek ne može da bude uvedena jer vakcine protiv kovida nemaju dozvolu za lek, kako u Srbiji, tako ni u svetu.

Imaju dozvolu za hitnu upotrebu koja je privremena i koja će se produžavati. To se odnosi na sve vakcine dostupne u Srbiji, a to su Astarzeneka, Fajzer, Sinofarm i Sputnjik vakcine. One su prošle sve testove bezbednosti, ali je potrebno da prođe određeno vreme kako bi se potvrdila efikasnost, nakon čega se dobija dozvola za lek - kažu iz Pravnog skenera.

Dozvolu za lek može da izda svaka pojedinačna država, ukoliko dokaže efikasnost vakcine.

- Države mogu da sačekaju i prisvoju odluku evropskih i američkih institucija, nakon što se dozvola za lek donese. Trenutno, Fajzer vakcina je najbliža tome. Ma koja vakcina da dobije dozvolu za lek, moći će da bude proglašena obaveznom. Vakcine drugih proizvođača koje ne dobiju dozvolu za lek, i dalje će se primati uz pristanak i potpis, kao što je sada slučaj, i neće biti priznate kao obavezne - kažu iz organizacija za zaštitu prava građana u oblasti zdravlja i socijalne politike "Pravni skener".

Što se tiče zdravstvenih razloga kojima se opravdava odbijanje vakcine koja je zakonom obavezna, oni nisu detaljno regulisani, već je ostavljen prostor da lekar i medicinska struka mogu da odluče da je u konkretnom slučaju potrebno da se vakcinacija odloži ili potpuno izbegne.

- To znači, ako postoje neke kontraindikacije i porodični lekar odloži obaveznu vakcinaciju, roditelji ne mogu da budu kažnjeni. Postoje slučajevi kada se vakcinacija odbija iz religijskih razloga, pa ne treba isključivati da bi se tako nešto desi u slučaju obavezne vakcinacije od korone. Da li će to pozivanje na religiju biti usvojeno, zavisi od mnogo faktora, između ostalog da li ugrožavate druge, da li se radi o deci i slično. U prevodu, svako ko odbije vakcinaciju koja je obavezna moraće tu odluku da opravda i smatraće se pojedinačnim slučajem - kažu iz Pravnog skenera.

Potrebno je unaprediti delove zakona koji će stvoriti povrenje građana u vakcinu, dok represivne mere nisu pokazale rezultate u svetu i ne mogu da budu prvo sredstvo za kojim se poseže, kažu sagovornici.

- U Italiji je objavljeno da će lekar koji odbije vakcinaciju biti suspendovan i neće dobiti platu. Tu se ulazi u radna prava i postoji pravni prostor za pokretanje postupka pred sudom i da lekari dobiju tužbu. S druge strane, Nemačka, Britanija i Švedska imaju drugi princip. Kod njih vackinacija nije obavezna, ali imaju jake kampanje, veliku dostupnost lekara za sve potrebne informacije i obuhvat vakcinacije je veliki.

Kako bi se osećali sigurnije, u Sloveniji su pokrenuti fondovi za nadoknadu štetete u slučaju kontraefekata od vakcinacije, što znači da države za to snose odgovornost.

- To je jako važno jer će se građani osećati sigurnije i vakcinisati u većem broju, jer znaju ko snosi odgovornost ako nešto ne bude u redu. Kod nas je to još uvek svedeno na pokretanje privatnog parničnog postupka gde se utvrđuje od čega je šteta nastala. da li je od vakcine ili nije. Kada bi se to promenilo, i kada bi građani i roditelji mogli da se obrate pedijatrima i drugim specijalistima, kako bi dobili mišljenje o vakcinaciji za svako dete pojedinačno, obuhvat vakcinacije bi sirguno bio veći, nego što bi se postiglo represivnim merama - kaže Mijatović.

Da podsetimo, Evropski sud za ljudska prava kome su se obratili roditelji i deca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, nedavno je doneo presudu da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu“. Obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti kao što su difterija, tetanus i dečija paraliza zaista zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o "pravu na poštovanje privatnog života".

Veliko veće suda je donelo presudu o šest predmeta, u kojim se bilo reč o deci koja nisu primila obavezne vakcine. U pet slučajeva, tužbu sudu su podnela sama pogođena deca. Češka "zato ima veliku slobodu procene u tom kontekstu", navodi sud i ističe da "interesi dece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose".

U Češkoj roditeljima preti i novčana kazna u slučaju kršenja obaveze vakcinisanja deteta. Osim toga, detetu se uskraćuje mesto u vrtiću. Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.