Blumberg: Vučićeva politika Srbiju učinila vodećom u Evropi u vakcinisanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2021, 14:44

Blumberg: Vučićeva politika Srbiju učinila vodećom u Evropi u vakcinisanju

Američka agencija Blumberg ocenjuje u današnjem tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemljom predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina "gledanjem i na istok i na zapad".

Agencija u tekstu "Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi sa vakcinama" uz ocenu da je Srbija iskoristila svoj odnos sa istokom kako bi.napredovala sa vakcinam, piše da Srbija može da izgleda kao neverovatna priča jer se EU "zaglibila u fijasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog vakcinacija", kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati u kritičnom trenutku.

EU je obećala zemljama zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim isporuke se odlažu, a umesto da čeka na pomoć EU Srbija je obezbedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

"Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći deo svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi", piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina - 1,1 miliona doza dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj, što mu je pomoglo da uspostavi dobre odnose sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

"Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi sa korona virusom i svim ostalim", rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv korona virusa u odnosu na EU povlači za sobom napetost na celom kontinentu, ali i geopolitičke posledice u njegovom najnestalnijem regionu, piše Blumberg i dodaje da pristup Srbije već ima svoje sledbenike u EU poput Mađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blumberg: Vučić od Srbije napravio predvodnika

Izvor: B92, 02.Feb.2021

Blumberg ocenjuje u tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije napravio od Srbije predvodnika u Evropi u nabavci vakcina...Kako ističu, on je to učinio "gledanjem i na istok i na zapad"..Agencija u tekstu "Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi sa vakcinama" uz ocenu da je...

Nastavak na B92...

Blumberg o vakcinaciji u Srbiji: EU je zaglibila u fijasku, a Srbiji se istorija balansiranja geopolitičkih interesa isplatila

Izvor: Blic, 02.Feb.2021

Američka agencija Blumberg ocenjuje u današnjem tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemljom predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina tako što se okreće i prema istoku, i prema zapadu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.