Izvor: Luftika.rs, 09.Mar.2022, 13:59

Zaharova prozvala Vašingtona, Amerika da objasni svetu bio-laboratorije u Ukrajini

Rusija je zatražila od Amerike da objasni svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini.
– Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti Amerike u toj istočnoevropskoj državi – izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.
Prema njenim rečima, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je Viktorija Nuland pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno istraživanja.
I ona je, dalje navodi Zaharova, izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije. Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.
– Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti Amerike na ukrajinskom tlu – poručuje Zaharova.
Nulandova je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni „ne dopadnu” u ruke ruskih snaga.
Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri američkom Ministarstvu odbrane.
Nulandova priznala prisustvo bioistraživačkih objekata Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, a Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.
Tokom saslušanja u Senatu, Nulandova je upitana da li u Ukrajini ima hemijskog ili biološkog oružja.
-Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da sprečimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga, odgovorila je Nulandova.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.
Ruska Federacija, u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini, ne isključuje pokretanje mehanizma konsultacija po Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lizkian pozvao je SAD da razjasne svoje aktivnosti biološke militarizacije u zemlji i inostranstvu.
Najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu
Izvor: Novosti, Politika

Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

RT: Vašington potvrdio da sarađuje sa Kijevom na sprečavanju da Rusija dođe do materijala biolaboratorija u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2022

Zamenik američkog državnog sekretara potvrdila je da je Vašington uključen u pokušaje da se osigura da nijedan "materijal" koji Ukrajina drži u svojim biolaboratorijama ne završi u rukama ruske vojske. „Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za šta smo, zapravo, sada prilično...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.