Zaharova OŠTRO: Vašington otvoreno podstiče vojsku Venecuele NA POBUNU

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova OŠTRO: Vašington otvoreno podstiče vojsku Venecuele NA POBUNU

Sve je više naznaka da ideja o smeni vlasti u Venecueli postaje prioritet za Sjedinjene Američke Države, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Marija Zaharova, potparolka Ministarstva Spoljnih poslova Rusije govorila je o metodima medijskog, diplomatskog i psihološkog pritiska koji SAD vrše na suverenu državu Venecuelu i time doprinose daljoj destabilizaciji situacije u toj zemlji.

- Situacija u Venecueli i dalje je komplikovana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zbog povećanja spoljnog pritiska i uvećavanja provokativnih izjava. U uslovima neviđene opsesije Vašingtona potrebom da se svrgne legitimna vlada suverene države, uz potpuno ignorisanje norme i principa međunarodnog prava, nastavlja da se smanjuje krug takozvanih opcija koje se razmatraju - istakla je Zaharova.

- Zapravo, sve se svodi na "fiks-ideju": sprovođenje državnog udara u jednoj zemlji, svrgavanje legitimnog lidera kojeg podržavaju narod i vojska. Stiče se utisak da je teza "on mora da ode" stalno na stolu u Vašingtonu, menjaju se samo prezimena, ali principi i obrasci ostaju isti - dodala je Zaharova.

Ona je primetila da su Sjedinjene Američke Države sve sklonije konfliktnom scenariju u Venecueli uz upotrebu sile.

- Čini mi se da to tamo ni ne kriju. Koriste se sva sredstva informacionog i psihološkog pritiska — od manipulacije i provokativnih širenja informacija u medijima, do direktne ucene i podsticanja mržnje. Glavni predmet uticaja su oružane snage Venecuele - dodala je ona.

Portparolka je naglasila da generalno "sve govori u prilog tome da Bela kuća bira snažan konfrontacijski scenario u Venecueli uz upotrebu sile".

#Zakharova: With #Washington’s unprecedented obsession with the need to overthrow the legitimate government of a sovereign state, disregarding the norms and principles of international law, the range of the so-called options under consideration continues to shrink

— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) February 14, 2019

- Venecuelansku vojsku otvoreno podstiču na pobunu. Visoki zvaničnici u Vašingtonu pozivaju oružane snage druge suverene države da pređu na stranu novog političkog rukovodstva. Kakvo moralno pravo nakon toga Sjedinjene Američke Države imaju da raspravljaju o demokratiji i pravnim osnovama kako unutar određene države tako i na međunarodnoj sceni? Nikakvo - naglasila je ona.

- Smatramo da je neophodno uzdržavanje od koraka i izjava koje bi mogle da izazovu eskalaciju napetosti u Venecueli, a posebno bilo kakvih apela oružanim snagama Venecuele i njihovog uvlačenja u unutrašnji građanski sukob - ocenila je Zaharova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.