Zadavili ga, umotali u tepih i odneli, sad stiže saučešće

Izvor: B92, 22.Okt.2018, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadavili ga, umotali u tepih i odneli, sad stiže saučešće

I dalje cure novi detalji u vezi brutalnog ubistva novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija, koji je zadavljen, umotan u tepih i tako iznesen iz konzulata.

Kako prenosi britanski Dejli mejl, koji se poziva na izjavu saudijskog visokog zvaničnika, Kašogi je prvo zadavljen, slučajno u nastupu panike. Rojters navodi da prvobitno nije planirano da novinara ubiju.

Vlasti kraljevine poslale su u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tursku 15 ljudi da ubede Kašogija da se vrati kući. Na sastanku su počeli da mu prete, obećavali da će ga drogirati i oteti. Novinar je počeo da pruža otpor, otimao se i zvao pomoć, zbog čega su se agenti uspaničili. Pokušali su da mu zapuše usta, ali su preterali, rekao je izvor iz saudijske vlade.

Njegovo telo je potom umotano u tepih i izneto iz zgrade konzulata u Istanbulu. Član tima od 15 muškaraca koji su poslati da se sukobe sa Kašogijem obukao je njegovu odeću i izašao napolje. Tako je u startu lažirano da je novinar saudijskog porekla izašao iz zgrade konzultata u Istanbulu.

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan je u nedelju najavio da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Kašogija. Erdogan je, obraćajući se u nedelju pristalicama u Istanbulu, istakao da Turska traži pravdu i da će detaljno o tome govoriti u razgovoru s predstavnicima vladajuće partije u parlamentu, prenela je agencija AP.

Nakon što je u početku negirala da ima bilo kakve veze sa nestankom Kašogija, Saudijska Arabija je konačno priznala u petak da je on nastradao u tuči u konzulatu. Sada iz te zemlje stiže saučešće.

Naime, saudijski kralj Salman i princ Mohamed bin Salman, pozvali su sina ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, Salaha, i izrazili mu saučešće, javila je saudijska novinska agencija.

Podsetimo, Kašogi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra kako bi sredio papire za venčanje sa verenicom, inače turskog porekla. Iz tog konzulata nikada nije izašao. Danima su trajale spekulacije o tome šta je s nstalim novinarom "Vašington posta", koji je važio za oštrog kritičara saudijskog kraljevskog režima, a istraga je započeta tek nakon više od nedelju dana.

Od kada su turski istražioci ušli u zgradu konzulata, a potom telo počeli da traže i po lokalnoj šumi, postalo je jasno da je Kašogi mrtav. Njegov slučaj otvorio je i brojna međunarodna pitanja, poput pada ionako poljuljanog ugleda Saudijske Arabije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.