Vrhovni sud SAD ograničio policiji lociranje mobilnih telefona

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud SAD ograničio policiji lociranje mobilnih telefona

Vrhovni sud u Vašingtonu ograničio je policiji mogućnost lociranja mobilnih telefona, tako da će ubuduće biti potreban sudski nalog za to.

Vrhovni sud je odlukom četiri od pet sudija naveo da poštuje četvrti amandman američkog Ustava o zaštiti gradjana od uplitanja u privatni život ukoliko za to ne postoje ozbiljne sumnje.

"Istorijska odluka Vrhovnog suda o ograničenom praćenju lokacije mobilnih telefona gradjana uticaće na poštovanje privatnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ocenila ja uticajna Američka unija za gradjanske slobode (ACLU).

Odluka je doneta posle slučaja sitnog prestupnika iz Detroita Timotija Karpentera, kojeg je policija pronašla posle praćenja lokacije njegovog mobilnog telefona tokom 127 dana. Razna udruženja za zaštitu gradjanskih prava, medju kojima ACLU, ocenila su to kao kršenje privatnosti.

Sudska odluka predstavlja pobedu za organzaciju ACLU, koju su podržali tehnološki giganti poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i Majkrosofta, ali i konzervativnije organizacije i pristalice nošenja vatrenog oružja.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.